1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berlusconin puolue jakautumassa kahtia

Puoluesihteeri Angelino Alfano aikoo perustaa liittolaisineen uuden puolueen. Alfanon mukaan he eivät voi liittyä Forza Italiaan, jonka nimiseksi Berlusconi on muuttamassa puolueensa.

Angelino Alfano ja Silvio Berlusconi vilkuttivat kannattajilleen Roomassa maaliskuussa. Kuva: Guido Montani / EPA

Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin keskusta-oikeistolainen puolue on jakautumassa. Puoluesihteeri Angelino Alfano on ilmoittanut, että hän perustaa uuden keskustaoikeistolaisen puolueen.

Nykyisessä Enrico Lettan johtamassa hallituksessa sisäministerinä ja varapääministerinä toimiva Alfano sanoo, että hänen puolueensa tukee Berlusconia. Alfano ei katso kuitenkaan voivansa liittyä Forza Italiaan, jonka nimiseksi Berlusconin keskusta-oikeistolainen Vapauden kansa -puolue aiotaan muuttaa lauantaina, uutistoimisto LaPresse kertoo.

Alfanon mukaan hänen uuden puolueensa alustava nimi on Uusi keskusta-oikeisto.

Puolueeseen liittymässä oleva senaattori Carlo Giovanni sanoo, että heillä on tarpeeksi tukea, jotta Lettan hallitus pystytään pitämään hengissä vuoteen 2015 saakka.

Vapauden kansan johto äänesti lokakuussa puolueen muuttamisesta Forza Italiaksi, jonka niminen puolue oli vuoteen 2007 saakka. Alfano ja neljä muuta puolueen ministeriä eivät kuitenkaan osallistuneet kokoukseen, jossa asiasta alustavasti sovittiin.

Vapauden kansa on kärsinyt sisäisistä ristiriidoista siitä lähtien, kun korkein oikeus vahvisti Berlusconin veropetostuomion elokuussa.

Berlusconi kärsi vakavan takaiskun, kun hän yritti kaataa hallituksen vastavetona sille, että häntä uhkaa myös erottaminen senaatista. Berlusconin yritys epäonnistui, kun osa Vapauden kansan edustajista uhmasi häntä ja asettui tukemaan hallitusta.