Miljoona somalilasta pääsee kouluun - video

Vain 40 prosenttia somalialaisista lapsista käy koulua. Unicef ja muut järjestöt tukevat nyt Somalian hallituksen käynnistämää Go2School-ohjelmaa.

Ulkomaat
Koululuokka Somalian Mogadishussa.
Syyskuussa Somalian hallitus käynnisti Go2School-ohjelman, johon on tähän mennessä ilmoittautunut jo yli 33 000 lasta.

Unicef tukee yhdessä muiden avustusjärjestöjen kanssa Somalian hallituksen Go2School-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tarjota seuraavan kolmen vuoden aikana miljoonalle somalilapselle koulupaikka.

Kaksikymmentä vuotta jatkuneen konfliktin seurauksena koululaisten määrä on maailman alhaisimpia: vain neljä kymmenestä somalilapsesta käy koulua.

Syyskuussa Somalian hallitus käynnisti Go2School-ohjelman, johon on tähän mennessä ilmoittautunut jo yli 33 000 lasta.

Suurin osa koulunkäynnin aloittavista lapsista on maan pääkaupungista Mogadishusta. Sota tuhosi suurimman osan kaupungin kouluista, joten opetuspaikat ovat harvassa.

Yksityiskoulut ovat ojentaneet auttavan kätensä ja tarjoavat iltapäivisin tyhjillään olevia tilojaan Go2School-ohjelman käyttöön.

Pelkkä koulumaksujen poistaminen ei kuitenkaan riitä. Koulupuvut ja oppimateriaalit ovat monille vanhemmille ylitsepääsemättömän kalliita, eikä hallitus pysty näitä tarjoamaan.

Kunnianhimoista koulutusohjelmaa pidetään askeleena oikeaan suuntaan. Koulutus nousee äärimmäisen tärkeään rooliin Somalian pyrkimyksissä päästä jaloilleen.

– Vanha viisaus sanoo, että jos haluat saavuttaa jotain hyödyllistä vuodessa, istuta maissinjyvä. Jos haluat tehdä jotain hyödyllistä kymmenessä vuodessa, istuta mangopuu. Mutta jos haluat tehdä jotain, mikä hyödyttää koko elämän, järjestä ihmisille koulutusta, totesi Mohamed Abdulkadir Noor Somalian opetusministeriöstä.