1. yle.fi
  2. Uutiset

Entisen diktaattorin velipuoli voitti Malediivien vaalit

Ensimmäisen kierroksen kakkonen näyttää saaneen kolmosen äänet ja päihittäneen ennakkosuosikin. EU oli varoittanut Malediiveja rakaisusta, ellei vaaleja vieläkään saataisi päätökseen.

Ulkomaat
Mohamed Nasheed
Nathan G. / EPA

Ennakkosuosikki Mohamed Nasheed on hävinnyt Malediivien presidentinvaalit. Kun lähes kaikki kakkoskierroksen äänet on laskettu, Nasheed on saanut niistä 48,6 prosenttia ja voittaja Abdulla Yameen 51,3 prosenttia. Nasheed on tunnustanut tappionsa.

Nasheed sai ensimmäisellä kierroksella lähes 46 prosentin ääniosuuden. Hän oli Malediivien ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti, mutta joutui eroamaan toissa vuonna poliisien kapinoinnin vuoksi.

Yameen on Malediiveja 30 vuotta yksinvaltaisesti hallinneen Maumoon Adbul Gayoomin velipuoli. Hän sai ensimmäisellä kierroksella 30 prosenttia äänistä. Kolmosen, Qasim Ibhramin, 23 prosentin äänisaalis näyttää päätyneen toisella kierroksella Yameenille.

Vaalit saatiin loppuun vasta kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Epäselvyyttä oli muun muassa vaaliluetteloista, joissa sanottiin olevan väärennettyjä ja kuolleiden ihmisten nimiä. Ulkomaat ovat pitäneet yhä ilmeisempänä, että lykkäysten syyt ovat olleet poliittisia.

Kansainyhteisö kovistelee jäsentään

Malediivit ehti ajautua tilaan, jossa siltä olisi puuttunut presidentti, ellei väistyvän Mohamed Waheedin kautta olisi pidennetty. Waheed lähti torstaina Hongkongiin viedäkseen vaimonsa sairaalahoitoon. Parlamentti on kutsuttu sunnuntaiksi ylimääräiseen istuntoon, jossa uuden presidentin on määrä vannoa virkavalansa.

Malediiveilla on kuohunut sitten vuoden 2008 ensimmäisten monipuoluevaalien. Oikeuslaitos, parlamentti ja presidentti ovat ottaneet toisistaan mitta. Oikeuslaitoksen ja virkamiesten on toistuvasti arvioitu olevan yhä uskollisia Gayoomille.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton varoitti toisen vaalikierroksen alla, että EU on valmis harkitsemaan "sopivia toimia", ellei valintaa vieläkään saada päätökseen. Kansanyhteisö puolestaan erotti keskiviikkona Malediivit kurinpitoelimestä, joka on alkanut tutkia maan poliittista kaaosta ja voi viime kädessä päätyä maan erottamiseen.

Epävakaus on huono uutinen myös maan tärkeimmälle elinkeinolle, turismille. Se on jo kärsinyt peruutuksista sitten Nasheedin pakkoeron.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi