1. yle.fi
  2. Uutiset

Viranomaiset: Dagestanin kapinallisten pommiekspertti tapettu

Viranomaiset pitävät Dmitri Sokolovia kahden tuhoisan pommin rakentajana. Viime kuussa hänen vaimonsa räjäytti hengiltä itsensä ja kuusi muuta ihmistä.

Ulkomaat

Venäjään kuuluvan Dagestanin tasavallan poliisi kertoo surmanneensa venäläismiehen, jonka dagestanilainen puoliso teki viime kuussa tuhoisan itsemurhaiskun Venäjällä. Myös neljä muuta kapinallista kuoli.

Volgogradissa bussiin tehty itsemurhaisku vaati kuuden ihmisen hengen. Monet 30 haavoittuneesta saivat vakavia vammoja.

Viranomaiset kertovat piirittäneensä kapinallisten käyttämän talon lauantaina lähellä Dagestanin pääkaupunkia Mahaltškalaa ja yrittäneensä neuvottelemalla saada kapinalliset antautumaan.

Viranomaisten mukaan Dmitri Sokolov ilmoitti neuvottelujen aikana rakentaneensa sirpalepommin, jonka hänen vaimonsa laukaisi bussissa kolme viikkoa sitten.

Moskovalaismies liittyi Dagestanin kapinaan

Islamistien kapina on kytenyt Pohjois-Kaukasuksella sitten Tšetšenian kahden sodan, yli kymmenen vuoden ajan. Dagestanissa pommi-iskuja ja ammuskelua on usein. Alueen ulkopuolella viimekuinen isku siviilikohteeseen oli tuhoisin kolmeen vuoteen.

Sen jälkeen viranomaiset sanoivat, että Sokolovista oli tullut yksi kapinallisten tärkeimmistä pommiasiantuntijoista. Alkujaan moskovalainen mies oli tavannut dagestanilaisen Naida Asijalovan internetissä ja kadonnut kotoaan Moskovasta toissa kesänä.

He uskovat hänen tehneen myös pommin, jolla itsemurhaiskijä tappoi 12 ihmistä Venäjän ulkoministeriön rakennuksen edustalla Mahaltškalassa viime toukokuussa.

Lähteet: Itar-Tass, AP, Reuters

Lue seuraavaksi