Myrskytuuli voimistuu päivän aikana – odotettavissa laajoja tuhoja

Voimakkaimmat myrskypuuskat etenevät päivän aikana Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta kaakkoon kohti Laatokan seutua, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Eino-myrsky
Palomiehet raivaavat Eino-myrskyn kaatamia puita Vaasassa.
Palomiehet raivasivat Eino-myrskyn kaatamia puita Vaasassa sunnuntaiaamuna.Yle

Eino-myrsky riepottelee Pohjanmaan rannikkoseutua. Ilmatieteen laitos ennustaa myrskyn aiheuttavan laajasti vahinkoja.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Eerik Saarikallen mukaan tuuli puhaltaa nyt lounaasta, mutta se kääntyy länteen ja myöhemmin päivän aikana luoteeseen. Samalla tuuli voimistuu.

– Norjassa ja Ruotsissa riehunut myrsky puhaltaa tällä hetkellä koviten Ruotsin tuntureilla, Saarikalle kertoo.

Perämerellä ja Merenkurkussa tuuli puhaltaa jo selvästi myrskylukemissa. Pietarsaaren havaintoasemalla on mitattu tuulen nopeudeksi 25 metriä sekunnissa ja puuskissa yli 30 metriä sekunnissa.

Saarikallen mukaan voimakkaimmat myrskypuuskat etenevät päivän aikana Pohjanmaalta Keski-Suomen kautta kaakkoon kohti Laatokan seutua.

Ilmatieteen laitos varoittaa yli 25 metriä sekunnissa puhaltavista tuulista laajalti maan keskiosassa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Liikkumista on syytä harkita ja metsän ja puiden läheisyydessä ei ole syytä olla silloin, kun puuskat puhaltavat kovimmillaan. Tervettä harkintaa on käytettävä, Saarikalle sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Eino-myrskyn takia on annettu ensimmäistä kertaa tänä vuonna toiseksi ylimmän vaaratason tuulivaroitus maalle.