Eino-myrsky edennyt jo itäiseen Suomeen – yli 230 000 kotia ilman sähköä

Eino-myrskyn kovimmat tuulet olivat kahden aikaan iltapäivällä itärajan tuntumassa. Pohjois-Karjalassa ilman sähköä oli noin 19 000 Pohjois-Karjalan Sähkön asiakasta. Etelä-Savossa Suur-Savon Sähkön asiakkaista yli puolet eli noin 60 000 oli sähköttä. Länsirannikolla tuulet ovat jo heikentyneet.

Eino-myrsky
Eino-myrskn tielle kaatama puu Karstulassa.
Eino-myrsky kaatoi puita Karstulassa sunnuntaina.Jarmo Ahonen
Omakotitalon pihapiirissä myrskyn kaatamia puita ja sähkölinjoja.
Eino-myrskyn jälkiä Savonlinnassa, Rautalammilla ja Jyväskylässä.

Varhain aamulla Suomeen iskenyt Eino-myrsky on edennyt jo itäiseen Suomeen asti. Myrskyn jäljiltä sähköttä oli useiden eri sähköyhtiöiden verkoissa ennen kolmea iltapäivällä yli 230 000 kotitaloutta eri puolilla maata.

Eino-myrskyn kovimmat tuulet olivat iltapäivällä jo itärajan tuntumassa. Pohjois-Karjalassa ilman sähköä oli noin 19 000 Pohjois-Karjalan Sähkön asiakasta. Etelä-Savossa Suur-Savon Sähkön asiakkaista yli puolet eli noin 60 000 oli sähköttä. Etelä-Karjalassa sähköt olivat poikki ainakin 15 000 kotitaloudelta.

Pohjois-Savossa Savon Voiman verkossa sähköä vailla oli 40 000 asiakasta. Pahin vika-alue oli yhtiön mukaan linjan Viitasaari-Kuopio eteläpuolella. Rajuimmat puuskat ovat Pohjois-Savossa jo hellittäneet.

Sähköyhtiö Elenian verkossa oli Hämeessä ja Pirkanmaalla yli 44 000 asiakasta ilman sähköä ja Keski-Suomessa sähköttömiä asiakkaita oli 32 000.

Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kuvailee sähkökatkotilannetta varsin vakavaksi ja laajaksi. Sähkökatkot voivat kestää pitkään, Kuusela-Opas arvioi.

– Tilanne muuttuu ripeään tahtiin, kun puita kaatuu sähkölinjoille. Uusia vikapaikkoja syntyy jatkuvasti.

Länsirannikolla tuulet ovat jo heikentyneet, ja Länsi-ja Lounais-Suomessa tilanne on sähkökatkojen osalta aamuun verrattuna parantunut selvästi.

Pohjanmaalla oli ilman sähköä yhteensä vajaat 6 000 Fortumin ja Elenian asiakasta. Satakunnassa Fortumilla oli 2 000 sähkötöntä asiakasta, lounais- ja etelärannikolla yli 2 000.

– Arvioimme, että saamme palautettua sähköt suurimmalle osalle asiakkaistamme vuorokauden sisällä, käyttöpäällikkö Jörgen Dahlqvist Fortumilta kertoo.

Häiriötilannetta voi seurata energiayhtiöiden omilta nettisivuilta tai kootusti Energiateollisuuden (siirryt toiseen palveluun) sivulta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kartalla suomalaiset sähkönsiirtoyhtiöt ja niiden toiminta-alueet. Voit tarkentaa karttaa ja klikata yksittäisiä alueita nähdäksesi sähkönsiirtoyhtiön tiedot.Lähde: Energiateollisuus