Kymenlaaksossa tuhansittain sähköttömiä - myös pelastuslaitoksella runsaasti töitä

Kymenlaaksossa oli puolen päivän aikaan sähköttömiä kotitalouksia tuhansia. Pohjois-Kymelaaksossa pelastuslaitokselle on tullut runsaasti työtehtäviä, muun muassa tielle kaatuneiden puiden takia.

Eino-myrsky
puu on kaatunut talon päälle
Pelastuslaitoksella on Pohjois-Kymenlaaksossa ollut sunnuntaina kymmeniä tehtäviä muun muassa teille ja talojen päälle kaatuneiden puiden takia.Kymenlaakson pelastuslaitos

Puolen päivän aikaan Kymenlaaksossa sähköttömiä kotitalouksia oli tuhansia. Kymenlaakson Sähkön alueella sähköttömiä kotitalouksia oli lähes 9000, joista Kymenlaaksossa oli reilu 3000. Eniten sähköttömiä talouksia maakunnassa oli Kotkassa lähes 600 sekä Pyhtäällä lähes 2000.

Kymenlaakson Sähkön käyttöpäällikkö Harri Nummenpään mukaan koko henkilökunta on hälyytetty töihin ja korjaustöihin on jo päästy. Uusia vikoja kuitenkin ilmenee koko ajan. Korjaustöitä hankaloittaa se, että kaatuvien puiden takia töitä ei kaikilla alueilla voida tehdä työturvallisuuden takia.

Kymenlaakson Sähköstä muistutetaan, että sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei saa itse koskea eikä puita tule omatoimisesti ryhtyä poistamaan sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Havainnot vikapaikoista, esimerkiksi linjalle kaatuneesta puustan, pyydetään kertomaan häiriöilmoitusnumeroon 05-7800222.

KSS Energian asiakkaista ilman sähköä oli puolen päivän aikaan lähes 3000. Iitissä sähköttömiä oli lähes 700 ja Kouvolassa reilu 2000.

Suur-Savon Sähkön kymenlaaksolaisasiakkaista ilman sähköä oli Jaalassa satoja.

Sähkönjakelun tilanne vaihtelee jatkuvasti ympäri Kymenlaakson.

Pelastuslaitoksella runsaasti töitä

Eteläisessä Kymenlaaksossa oli sunnuntaina puoleen päivään mennessä ollut vain muutamia myrskyn aiheuttamia tötä. Sen sijaan Pohjois-Kymenlaaksossa tilanne on pahentunut nopeasti. Tehtäviä puoleen päivään mennessä oli tullut jo kymmenittäin. Päällystöpäivystäjän mukaan muun muassa puita on kaatunut sähkölinjoille ja teille.

Pohjois-Kymenlaaksossa kaikki vapaapalokunnat on hälytetty töihin ja pelastuslaitoksen kaikki vapaavuorolaisetkin on kutsuttu töihin. Pelastuslaitos on perustanut sekä Kotkaan että Kouvolaan omat johtokeskukset, joiden kautta pelastustoimintaa organisoidaan.

Tuurimoottori ei kulje

Tuuli puhaltaa merellä puuskissa yli 20 metriä sekunnissa. Rankissa puuskat ovat olleet 21 m/s ja Haapasaaressa jopa 26 m/s. Utin mittauspisteessä puuskat ovat olleet pahimmillaan 18 metriä sekunnissa.

Suomenlahden Yhteysalusliikenne Oy:stä kerrotttiin, että kello 11 Kotkasta Kaunissaareen piti lähteä alus, mutta se peruttiin sään takia. Kello 14 Tekla-alus lähti Kuutsaloon ja kello 15 pitäisi ajaa vuoro Haapasaareen. Yhtiö seuraa tilannetta ja päättää, ajetaanko Haapasaaren vuoro vai ei.

Myrsky on vaikuttanut myös junaliikenteeseen. Savonradalla juna 74 jouduttiin perumaan ja matkustajat kuljetettiin linja-autoilla Kouvolaan. Kouvolasta Helsinkiin matkustajat kuljetettiin seuraavilla junilla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kymenlaaksossa puuskat ovat pahimmillaan iltapäivällä ja maakunnan kovimmat tuulet ovat Pohjois-Kymenlaaksossa. Ennusteiden mukaan Kymenlaaksossa tuulet alkavat heiketä kello 16 ja 17 välillä.