Pimeys hidastaa Eino-myrskyn jälkien korjaustöitä

Eino-myrsky on laantunut Kanta-Hämeessä, mutta ilman sähköä on yhä tuhansia talouksia. Sähkövikojen määrä on poikkeuksellisen suuri Hämeenlinnassa ja Tammelassa. Pimeä hidastaa korjaustöitä.

Eino-myrsky
Paalien muovit saivat Eino-myrskypuuskista vauhtia.
Paalien muovit saivat Eino-myrskypuuskista vauhtia.Maarit Piri-Lahti / Yle

Kova tuuli on katkonut sähköjä tuhansilta talouksilta Kanta-Hämeestä. Pahimmillaan ilman sähköä oli yli kymmenen tuhatta Elenian ja Fortumin asiakasta.Vaikka hämäläinen Eino-myrsky ei pahinta laatua ollutkaan, uusia sähkökatkoja tuli pitkin iltapäivää samalla, kun sähköyhtiöt ovat saaneet osan vioista korjatuksi.

Sähköt ovat tällä hetkelläkin poikki tuhansilta ihmisiltä Kanta-Hämeessä eikä toiveita sähköjen nopeasta paluusta voida luvata kaikille.

Sähkölinjoille ei valoisan aikaan monin paikoin voitu mennä, koska tuuli oli vaarallisen voimakas. Pimeässä korjaaminen on hitaampaa. Kaiken lisäksi puuskatuulet ovat katkoneet puita teille ja ne on korjattava pois ennen kuin korjaajat edes pääsevät sähkölinjoille.

- Tämä päivä on keskitty siihen, että saataisiin sähkö vikaantumattomaan verkon osaan. Sitten aloitetaan puuston raivaus ja sitten viat pitää hakea. Nyt tiedetään, että vikapaikkoja on satoja. Siksi on varauduttava siihen, että sähköt ovat paikoin poikki pitkään. Myrskypuiden raivaaminen on vaarallista puuhaa ja on jätettävä ammatiilaisille. Johdoille kaatuneisiin puihin ei saa missään nimessä koskea, sanoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas:

Liikennemerkit lensivät tuulessa

Sähkökatkoskartta kertoo myös metsävahingoista, sanoo Kanta-Hämeen metsäyhdistyksen metsäneuvoja Hannu Toivonen. Vahinkojen laajuudesta saadaan tietoa kuitenkin vasta lähipäivinä. Muita vahinkoja on sattunut vain vähän.

Hämeenlinnassa poliisi sai ottaa kiinni moottoritien tunnelityömaalta tuulen kaappaamia liikennemerkkejä.

Myrskyn vaikutus Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tehtäviin jäi vähiin. Maakunnan alueella lähinnä raivaustehtäviä oli kaikkiaan vain kolmekymmentä.

Föhn-tuuli takana

Myrskyn saapuminen Suomeen nosti lämpötiloja nopeasti jopa viisi astetta. Kyseessä on Norjan ja Ruotsin välisen vuoriston aiheuttama föhn-ilmiö.

Norjan vuorilla sateeksi tiivistynyt vesihöyry ja ilmanpaineen muutos lämmittivät ilmaa myrskyn edessä. Kanta-Hämeesäkin myrskyn aikana lämpötila oli lähes kymmenen astetta.