Hyppää sisältöön

Nobel-kirjailija Doris Lessing kuollut

Lessing kirjoitti pitkän uransa aikana yli 50 romaania, novellikokoelmaa ja muuta teosta ja sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007.

Kuva: Jim Winslet / EPA

Brittiläinen kirjailija Doris Lessing on kuollut.  Hän oli 94-vuotias.

Kymmeniä romaaneja, novellikokoelma, näytelmiä ja muistelmateoksia kirjoittanut Lessing syntyi vuonna 1919 Persiassa, nykyisessä Iranissa, ja kasvoi Rhodesiassa, nykyisessä Zimbabwessa.

Sinne sijoittuu myös hänen ensimmäinen romaaninsa, vuonna 1950 ilmestynyt Ruoho laulaa, joka kuvaa mustan ja valkoisen väestön jännitteitä eteläisessä Afrikassa.

Vuonna 2007 eli 88-vuotiaana Lessingistä tuli kaikkien aikojen vanhin Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja. Kuullessaan voitostaan hän totesi keränneensä täyskäden: hän oli jo saanut tärkeimmät eurooppalaiset kirjallisuuspalkinnot. Aateliarvosta hän oli kieltäytynyt.

Lessingin vuonna 1962 ilmestynyttä läpimurtoteosta Kultainen muistikirja on kutsuttu feminismin raamatuksi, ja Nobel-komitean mukaan hän oli "naisen kokemusten eeppinen kuvaaja, joka skeptisisminsä, tulensa ja näkemystensä ansiosta altisti jakautuneen ihmiskunnan tarkkaan tutkintaan".

Lessing muutti Afrikasta Britanniaan vuonna 1950, mutta tuotannossaan hän palasi usein Afrikan-vuosiensa kokemuksiin eriarvoisuudesta. 1970-luvun lopulta alkaen hän kirjoitti myös tieteiskirjallisuutta, jossa hän suomi ihmisten välinpitämättömyyttä luontoa kohtaan.

Yksi erityinen rakkaus Lessingin elämässä ja monipuolisessa tuotannossa olivat kissat. Hän viehättyi jo Afrikassa kotitilansa puolivilleistä kissoista, ja Lontoon-kotinsa hän jakoi useiden kissojen kanssa.

Lessingiltä on suomennettu yli 20 teosta.