Ministeriön ehdotus sai kiitosta - "Sairastaminen ilman tautiluokitusta on raskasta"

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa ympäristöherkkyyden luokittelua taudiksi. Suora linja kysyi lukijoilta, mitä merkitystä virallisella tautistatuksella voi olla.

Kotimaa
Ihmisen varjo lankeaa lattiaan.
Yle

Suuri osa verkkokeskustelijoista näki ympäristöherkkyyden tautiluokitushankkeen yhtä toivottavana kuin ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Bengsin mukaan tautinimikkeen käyttöönotto edistäisi potilaiden ohjaamista hoitoon sekä ympäristöherkkyyden tilastointia, tutkimusta ja seurantaa.

Yksi ympäristöherkkyyden muodoista on sähköyliherkkyys. Näin Suoran linjan verkkokeskustelijat kommentoivat ministeriön ehdotusta.

”Nimenomaan tilastoinnin ja seurannan kannalta olisi ehdottoman tärkeää luokitella taudiksi”, kommentoi nimimerkki Minni Ki.

”Teknistynyt ja kemikalisoitunut ympäristömme on jo jonkinasteinen haitta ja terveysriski. On oikein hyvä, että sitä vihdoin tutkitaan”, totesi nimimerkki Kekomuurahainen

”Ympäristöherkkyydelle taudin status - sitä tarvitaan, koska käyttämämme kemikaalit sairastuttavat joka päivä yhä enemmän ihmisiä”, vaati MCS:sää sairastava.

Nimimerkki *Omakotitaloprojekti jäissä 38v *kertoo olleensa aiemmin terve, mutta sairastuneensa homeesta työpaikalla. Nyt hän ei kestä hometta.

”Keuhkoni ovat huonossa kunnossa. Runsaiden ulkohomeiden aikaan käytän allergialääkettä. Reagoin myös uusissa kivitaloissa, lamellihirsitaloissa ja uudet muovimatolliset julkiset tilat ovat usein myös huonoja. Elämä on rajoitetumpaa. Matkustaminen on nyt mietittävä tarkkaan, uskaltaako. En voi käydä joidenkin ystävien tai sukulaisten luona, koska saan heidän kodeissaan oireita.

Sairastaminen ilman tautiluokitusta on raskasta. Lähinnä tietoa täytyy hakea itse ja kokeilla kaikenlaista mistä voisi saada apua. Toiset sairastuneet ovat tärkeä tuki. Tulevaisuus pelottaa. Haluan pysyä työelämässä.”

Tautiluokitukseen suhtauduttiin myös epäillen – ”Älytön ajatuskin”

”Ympäristöyliherkkyys on ihmisen tapa reagoida erilaisiin ulkosiin altisteisiin. Se EI ole sairaus eikä sitä sairaudeksi tule luokittaa,” nimimerkki Lääkäri kommentoi mahdollista tautiluokitusta.

Osa keskustelijoista oli mahdollisesta tautiluokituksesta kahden vaiheilla vaikka heillä itselläänkin oli kokemuksia ympäristöherkkyydestä.

”Toisaalta taudiksi luokitteleminen tuntuu pahalta, sillä herkkyys on useinkin vain normaalia herkempää reagointia muutenkin haitallisille aineille.

Toisaalta siitä olisi apua, sillä monen on vaikea käsittää mitä rajoituksia se elämälle oikeasti aiheuttaa. Miten vaikeaa on ylipäätään asiointi kampaajalla, käyminen teatterissa, ystävien luona, liikkuminen julkisilla, kaikki uudet rakennukset, uudet huonekalut, kankaat,kosteusvoiteen tai vaatteiden osto. Miten paljon asia on huomioitava työpaikkaa ja ammattia, työtehtäviä mietittäessä.

Ainakin omalla kohdallani ainoa toimiva hoito on ärsykkeiden välttäminen, jos haluan välttää massiiviset ihottumat, limaisen ärsytysyskän joka jatkuu päiviä, tai pakokauhun siitä kun en saa myrkytöntä happea ja haluan vain paeta jonnekin missä voin hengittää”, kertoi nimimerkki lp.

Myös työpaikallaan kosteusvaurioita kohdannut nimimerkki *Pää puskaan *suhtautui epäillen tautiluokitukseen.

”Älytön ajatuskin. Yhteiskunta taas työntää päätä pensaaseen. Ympäristön annetaan saastua markkinatalouden edellyttämänä eikä välitetä että ihmiset eivät sitä kestä. Mietitään vain "tauti"luokitusta, kun syypää on yhteiskunta. Ihmiset joutuvat sijaiskärsijöiksidiagnooseineen.”

”Toivottavasti luokittelun myötä tulee myös taudin kriteerit"

Muutama verkkokeskustelija oli myös huolissaan usean eri yliherkkyyden mahdollisesta luokittelusta saman tautinimikkeen alle.

”Mielestäni on hieman ongelmallista se, että useat yliherkkyydet, oireyhtymät ja sairaudet on tässä luokiteltu yhden termin alle. Tällöin eri tautien kuvaaminen jää epämääräiseksi. Tässä voi olla myös vaarana se, että sairaat joutuvat entistä enemmän stereotypioiden kohteeksi. Samoin oireiden aiheeton psykologisointi on helppoa, kun puhutaan vain ympäristöyliherkkyydestä. Nyt pitäisikin keskittyä kuhunkin sairauteen ja oireyhtymään erikseen”, neuvoi nimimerkki XXX

Samoilla linjoilla oli myös radioinsinööri joka suhtautui epäillen sähköallergiaan, mutta kommentoi kemikaalien ympäristövaikutusten olevan tosiasia.

”Toivottavasti luokittelun myötä tulee myös taudin kriteerit. Se että itse uskoo jotain ei kelpaa taudiksi. Korvan kuumenemin kännykästä ei täytä taudin määriteltää. Sähköallergiassa pitäisi osoittaa joku suhde sähkön ja oireiden välillä. En muista nähneeni yhtäkään tietellistä tutkimusta jossa tämä olisi voitu osoittaa ihmisellä.

Kemikaalien ympäristövaikutuksista taas on todistusaineistoa vaikka kuinka. Syytäkin saada oma luokitus.”