1. yle.fi
  2. Uutiset

1500-luvun keittiön rauniot kertovat Tukholman kasvamisesta

Liitupiippulöytö on ajalta, jolloin tupakointi on tulossa tavaksi Ruotsissa, ja lasipullossa lienee ollut rouvan parfyymia.

kulttuuri

Tukholmasta Södermalmin kaupunginosasta on löytynyt kasa 1630-luvun piippuja, jotka yhdessä kolikkolöytöjen kanssa varhaistavat aikaa, jolloin Söderistä tiedetään tulleen osa Tukholmaa. Aiemmin tutkijat uskoivat kaupunkisuunnittelun alkaneen vuonna 1642.

Arkeologien löytämät liitupiiput ovat peräisin ajalta, jolloin Ruotsissa – ja myös Suomessa – oli vasta alettu tuprutella tupakkaa. Tukholman varakkaiden harrastukseksi se oli ennättänyt 1500-luvun lopussa, mutta keskiluokalta vei joitakin vuosikymmeniä omaksua sama tapa.

Piiput ja muut löydöt ovat peräisin varakkaalle perheelle kuuluneen asunnon keittiön kaivauksista nykyiseltä Södermalmintorilta. Kaivauksissa on paljastunut jopa seiniä, jotka olivat edelleen osittain pystyssä useita metrejä maanpinnan alla.

Ruutukaava jyräsi komeankin talon

Löytöjen joukossa on muun muassa pieni vihreä lasipullo, jossa uskotaan olleen jotakin lääkettä tai mahdollisesti parfyymia. Asukkaiden ruokavaliosta kertovat löydetyt jätteet: sian leukaluu, kalan ruodot ja munankuoret.

Rauniosta noussut hopealantti puolestaan kertoo rakennusvuodeksi viimeistään vuoden 1590. Arkeologi Kenneth Svenssonin mukaan talo oli sijoillaan miltei puoli vuosisataa.

Sitten rakennus revittiin, koska se oli kaupunkisuunnittelijoiden upouudessa ruutukaavassa keskellä katua. Edes varakas kaupunkilainen ei pystynyt asettumaan vastahankaan, kun Tukholmaa laajennettiin, mutta korvaus lienee ollut muhkea, Svensson arvelee.

Tutkimuksista vastaavan yksityisen Arkeologikonsult-arkeologiayrityksen kotisivun lisäksi tuloksista kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Lue seuraavaksi