Hyppää sisältöön

Kansanedustajat Rajamäki ja Kivelä: Maakaapelointi ei yksin riitä toimeksi sähkökatkojen varalle

Poikkeusoloissa yhteiskunnan tulee tiedon jakamisen lisäksi kantaa vastuu yksinasuvien ja sairaiden ihmisten hyvinvoinnista, sanovat pohjoissavolaiset kansanedustajat Kari Rajamäki (sd.) ja Kimmo Kivelä (ps.). Kansanedustajat kiittävät Yleä sunnuntain ylimääräisistä aluelähetyksistä, jotka koskivat Eino-myrskyä.

Eino-myrsky kaatoi vuonna 2013 puita ja katkoi sähköjä.
Kansanedustajat Kari Rajamäki (sd.) ja Kimmo Kivelä (ps.) keskustelivat kansanedustajatentissä muun muassa sunnuntain Eino-myrskystä.

Yle Savon Kansanedustajat tentissä -ohjelmassa vierailleet Kari Rajamäki (sd.) ja Kimmo Kivelä (ps.) eivät olleet joutuneet myrskyn silmään sunnuntaina. Sen verran vaikutusta kuitenkin oli, että Kivelän naapuri oli hakenut vettä parin muovikorvon kanssa.

- Ja oli järkyttävää seurata, kun kävin alkuillasta karjatilallisen luona, jolta oli katkennut sähköt aamukahdeksalta. Aggregaatin varassa taistelivat, sanoo Kivelä.

Kivelä on tyytyväinen kriisivalmiuteen ja myrskystä myös tiedotettiin hyvin  etukäteen.

Kari Rajamäkeä Eino-myrsky ei koskettanut henkilökohtaisesti, mutta maatalouden tilanne sähkökatkojen aikana eläinten osalta on aina sellainen, joka säväyttää.

- Tämän myrskyn kanssa jouduttiin uutismottiin, sähköjä oli pois paljon ja jonkun verran liikenteessä näkyi haittoja.     

Kari Rajamäkeä  huolestutti eniten yksinelävien vanhusten tuki myrskyn keskellä. Rajamäki toivoo, että eri viranomaisten, niin pelastus- kuin kotihoidosta vastaavien työntekijöiden osalta varmistettaisiin ainakin niillä alueilla missä sähköja ei ole, että kaikki on kunnossa.

Yle saa kiitosta sunnuntain lähetyksistä

Kimmo Kivelä kiittää Yleä sunnuntain ylimääräisistä alueellisistä lähetyksistä.

- Aluetoiminta on yleensä viikonloput huilimassa, mutta nyt aluetoiminta oli aktiivinen. Se oli äärimmäisen tärkeää tietoa tälle seudulle. Oli hyvä tietää, mikä tilanne oli ennen kuin lähti tien päälle.

Kari Rajamäki kiittelee myös Yleä ja toteaa, kuinka sunnuntaina Yleisradion julkinen palvelu näkyi parhaimmillaan.

- Kriittisissä tilanteissa tiedon kulku on varmistettava ja Yleisradiolla on tässä keskeinen osuus.

Rajamäki kiirehtisi sähkölinjojen maakaapelointia

Syyskuun alussa tuli voimaan uusi sähkömarkkinalaki, jonka mukaan verkon vikaantuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei saisi aiheuttaa asemakaava-alueella asiakkaalle yli kuusi tuntia kestävää sähkönjakelun keskeytystä. Muulla alueella sähkönjakelun keskeytys ei saisi ylittää 36 tuntia.

Käytännössä ratkaisuna nähdään sähköverkon maakaapelointi, joka saattaa nostaa sähkön siirtohintoja jopa 80 prosenttia nykyisestä. Maakaapelointi on myös hidasta ja koko sähköverkon kaapelointiin menee arvioiden mukaan ainakin  seuraavat 15 vuotta. Onko tilanne kuluttaja kannalta reilu?

- Tässähän on eduskunnan ja hallituksen taholta nimenomaan haluttu sähköyhtiöiden vastuun korostuvan. Toisaalta yhtiöt ovat vähentäneet henkilöstöään viime vuosina ja sitä kautta heikentäneet välitöntä reagointikykyään, arvioi Rajamäki tilannetta. Rajamäen mielestä on tärkeää, että maakaapelointi toteutuu ja henkilöstön vahvuus pidetään riittävänä.

- Myrskyjä tullaan todennäköisesti kokemaan jatkossa vielä useammin, joten asia on energiahuollon ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeä. Jakelujärjestelmien tulee olla nopeasti korjattavissa ja myrskyherkillä alueilla maakaapelointia pitää viedä nopeammalla aikataululla eteenpäin.

Maakaapeloinnin sijaan sähkölinjat pitäisi raivata entistä leveämmältä alueelta

Kimmo Kivelä

Maakaapelointi on kallista, pitäisikö valtion tukea sähköyhtiöitä, jotta hankalimmillekin alueille saataisiin tehtyä maakaapelointityöt mahdollisimman nopeasti?

Kimmo Kivelän mielestä uutta lakia tehdessä ei käytetty tervettä järkeä. Maakaapeloinnin sijaan sähkölinjat pitäisi raivata entistä leveämmältä alueelta.

Rajamäki toivookin, että niin maanomistajien kuin yhteiskunnan kannalta olisi hyvä, että puuston suojavyöhykkeistä päästäisiin ratkaisuun nopeasti. Rajamäki on myös huolissaan nopeiden raideyhteyksien varren puista. Radan varteen on saatava riittävät suojavyöhykkeet. Tilanne otetaan esiin uuden metsälain käsittelyssä ja asia on ollut esillä myös  VR:n hallintoneuvostossa.     

Kivelän mielestä maakaapelointi ei ole yksinkertainen asia.

- Nykyisellään jo monelle ihmiselle sana siirtohinta on kirosana, kun hinnat ovat niin älyttömiä. Nämä ovat kalliita investointeja.

Haavoittumatonta yhteiskuntaa ei voida rakentaa

Kimmo Kivelä korostaa, kuinka Eino-myrsky osoitti jälleen yhteiskunnan haavoittuvuuden poikkeustilanteessa. Kivelän mielestä nykymaailmassa ei päästä aukottomuuteen vaan maaseudulla ja taajamien ulkopuolella joudutaan varautumaan jatkossa pitkäänkin siihen ettei sähköä ole.

Kimmo Kivelä kommentoi myös Radio Savon aamulähetystä, jossa Kosulan kyläkauppias Risto Heiskanen Tuusniemeltä toi esiin, kuinka sähkökatkoon voi asennoitua myös niin, että silloin voi rauhoittua ja unohtaa hötkyilyn. Pelkällä asenteella ei tilanteista selviä, mutta Kivelän mukaan on tajuttava ettemme pysty rakentamaan idioottivarmaa yhteiskuntaa, joka olisi täysin haavoittumaton.

.
.