Eino-myrskyn pahin maa-aluepuuska Savonlinnassa

Ilmatieteenlaitoksen mukaan sunnuntaina puhaltanut Eino-myrsky toi kovimman maa-aluepuuskan Savonlinnaan. Savonlinnan lentoasemalla tuuli puhalsi jopa 27,3 metriä sekunnissa. Myös Saimaan saarissa tuuli tuiversi, sillä Rantasalmen Rukkasluodolla tuulen nopeudeksi mitattiin 29,2 metriä sekunnissa.

Eino-myrsky
Tuulipussi kovassa tuulessa.
YLE

Sunnuntaina 17. marraskuuta Suomeen saapunut voimakas matalapaine liikkui päivän aikana Suomen yli itään. Voimakkaimmat tuulet osuivat maan keskiosiin ja ainoastaan Lappi säästyi tuulen aiheuttamilta vahingoilta. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan suurin keskituulen nopeus oli 27 m/s ja se mitattiin Raahen Nahkiaisessa.

Maa-alueilla tuulivahingot syntyivät hetkittäisistä puuskista. Kovin puuska maa-alueilla oli Savonlinnan lentoasemalla mitattu 27,3 m/s. Useilla havaintoasemilla maan etelä- ja keskiosassa mitattiin yli 20 m/s puuskia. Merillä kovin puuska, 32,9 m/s, mitattiin Kaskisten Sälgrundissa. Vertailun vuoksi Tapaninpäivän myrskyssä 2011 kovin merellä mitattu puuska oli 36,4 m/s ja maa-alueilla 31,5 m/s.

Eino aiheutti paljon sähkökatkoja, koska voimakkaat tuulet kattoivat lähes koko maan etelä- ja keskiosan eli alueet, joissa on paljon metsää ja kotitalouksia. Koska tämän lisäksi maan on roudaton ja kostea alkukuun tavanomaista suuremman sademäärän takia, tuulet aiheuttivat puustolle helpommin vahinkoja.

Etelä-Savon osalta Eino-myrsky nousee 2000-luvun kovimmaksi myrskyksi. Esimerkiksi Tapani-myrsky vuonna 2011 oli koko Suomea ajatellen Einoa voimakkaampi, mutta Etelä-Savon kohdalla Tapani ei yltänyt Einon voimaan. Sen sijaan tuulen nopeudella mitattuna Asta-myrsky vuonna 2010 puhalsi Etelä-Savossa paikoin jopa Einoa kovemmin, mutta tuhoja tuli pienemmällä alueella.