Ida Aalberg -palkinto näyttelijä Tiina Weckströmille

Säätiön nuoren näyttelijän kannustusapurahan sai Alma Pöysti ja mitalin elämäntyöstään vastaanotti ohjaaja Jussi Helminen.

kulttuuri
Wanda Dubiel ja Tiina Weckström Teatter Jurkan Hyvää yötä äiti -näytelmässä.
Wanda Dubiel ja Tiina Weckström Teatter Jurkan Hyvää yötä äiti -näytelmässä.Yehia Eweis

Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinto on myönnetty näyttelijä Tiina Weckströmille.

Palkintoperustelujen mukaan vahvoista roolitöistään tunnettu Weckström on hyvin kotonaan sekä tiukassa, roolihenkilöidensä elämän ja sielun rikki repivässä draamassa.

Hän on myös suvereeni musiikkiteatteriosaaja, jonka osaaminen on ollut käytössä niin suuren näyttämön musikaaleissa kuin pienimuotoisissa laulelmailloissa.

Perusteluissa sanotaan myös, että Tiina Weckström hallitsee suuren näyttämön mittakaavan, kuten on nähty niin Tampereen Työväen Teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja nyt viimeksi Kansallisteatterin Kirsikkapuistossa.

Hän on taitava myös pienessä ja intiimissä tilassa, mitä erityisesti viime vuosina on saatu todistaa muun muassa Teatteri Avoimissa Ovissa ja Teatteri Jurkassa. Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto on 15 000 euroa.

Teatterinjohtaja on ollut sitkeä teatterin edistäjä

Ida Aalberg -säätiön mitalin elämäntyöstä sai ohjaaja Jussi Helminen, joka on luonut ansiokkaan ja monipuolisen uran näytelmäkirjailijana ja ohjaajana.

Palkintoraadin mukaan Helmisen urallaan pyrkinyt taiteelliseen, ajattelun vaivaa pelkäämättömään teatteriin, ja edistänyt sitkeästi uutta ja vanhaa kotimaista draamaa.

Helminen kuului vuonna 1971 AHAA-teatterin perustajiin, ja hänen alkuaikojen kirjallinen työnsä painottuikin lasten ja nuorten näytelmiin.

Helmisen näytelmät ja AHAA olivat tärkeä etappi, kun lasten ja nuorten teatteri nousi ohjelmistojen pakkopullasta vakavaksi taiteelliseksi pyrkimykseksi.

Teatterinjohtajana Helminen on toiminut yhteensä 27 vuotta, ensin kahdessa suuressa laitosteattereissa, Oulun Kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa, ja viimeiset 13 vuotta Espoon Kaupunginteatterissa.

Nuorelle näyttelijälle kannustusta monipuolisuudesta

Ida Aalberg-säätiö palkitsi myös näyttelijä Alma Pöystin nuoren näyttelijän kannustusapurahalla. Palkinnon perusteena ovat taiteen tekemiseen kohdistuva poikkeuksellinen rohkeus ja tinkimättömyys sekä näyttelijäntyön monipuolisuus ja intensiteetti.

Erityisesti Sonjan rooli Klockrike-teatterin Vanja-enossa on jäänyt lähtemättömästi raadin mieleen. Kannustusapuraha on 6 000 euroa.

Ida Aalberg -palkinto on merkittävin teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus Suomessa.