Take away -kahvin juonti bussissa ankarasti kielletty - kova linja kummastuttaa

Helsingin Bussiliikenne perustelee kieltoa siivouskuluilla. Höyryävän kuuma juoma on myös turvallisuusriski.

Kotimaa
kieltotarra
Kaikki tämä on bussissa kiellettyä.Yle

Termosmukit ja take away -kahvit ovat rantautuneet rytinällä etelärannikolle. Aamukahvia mukanaan kantava työmatkalainen voi kuitenkin törmätä yllättäviin esteisiin. Busseihin on kahvin vienti ankarasti kielletty

- Viime kädessä asia on kuljettajan harkittavissa, mutta meidän yleinen ohjesääntö Helsingin Bussiliikenteessä on, että me emme ota syömisiä ja juomisia autoon. Puhdas vesi on poikkeus, koska se on helppo siivota penkiltä tai asiakkaan takilta, jos se sattuu läikkymään, sanoo Helsingin Bussiliikenteen liikennejohtaja Mika Seppänen.

Seppäsen mukaan tärkein syy tiukkaan linjaan on se, että eväistä syntyy väistämättä sotkua.

- Se aiheuttaa siivoamiskuluja. Me saamme korvausvaatimuksia, jos asiakas istuu hampurilaiskastikkeen tai kahvin tuhrimalle penkille. Lisäksi polttavan kuuma juoma on esimerkiksi äkkijarrutustilanteessa väistämättä myös turvallisuusriski, Seppänen sanoo.

Seppänen kuitenkin korostaa, että kuskilla on aina tilannekohtaista pelivaraa asiakkaiden kahvien ja muidenkin eväiden suhteen.

- Laiturissa odottava bussin kuski voi esimerkiksi sanoa, että voit tulla mukisi kanssa sisään, mutta kahvin pitää olla juotuna, kun bussi lähtee liikkeelle. Asiakaspalvelutilanteessa kuski saa toki aina käyttää järkeä.