Hoitorobotti tuhoaa syöpää tehokkaasti – hoitokerrat vähenevät roimasti perinteisiin hoitoihin verrattuna

Syöpää hoitava robotti CyberKnife vähentää hoitokertoja tuntuvasti. Kuopiossa käytössä oleva tehokas robottihoitolaite houkuttelee potilaita myös oman alueen ulkopuolelta, sillä kyseessä on ainoa vastaavanlainen hoitolaite Pohjoismaissa.

terveys
Syöpärobotti Kuopion yliopistollisen sairaalansädehoitoyksikössä.
KYS Sädehoitoyksikkö

Perinteinen syövän hoito on saanut rinnalleen uusia ulottuvuuksia, jotka toimivat tehokkaasti hyödyntäen uutta robottitekniikkaa. Erona perinteiseen syövän hoitoon on CyberKnife-tarkkuussädehoitorobotin erinomainen täsmällisyys.

- Tärkeimpänä eroavana ominaisuutena on hoidon tarkkuus. Se antaa mahdollisuuden suurempiin kerta-annoksiin kuin tavanomaisessa sädehoidossa, kertoo syöpätautien erikoislääkäri Heli Virsunen.

Syöpähoidoissa jopa millien kymmenyksillä on merkitystä, kun hoidetaan kriittisissa piakoissa sijaitsevia kasvaimia. CyberKnifen tarkkuus ulottuu 0,3–0,5 millimetriin, kun muilla hoitolaitteilla se on 1–1,5 millimetrin luokkaa.

CyberKnife antaa sädehoitoa kolmiulotteisesti.

- Tällä tavoin pystymme suojaamaan kriittisiä elimiä hyvin tehokkaasti. Samalla saadaan hyvä annos ja jakauma vartalon sisällä olevaan hoitokohteeseen, selventää Kuopion yliopistollisen sairaalan sädehoitoyksikön röntgenhoitaja Kari Tervo.

Robotti hoitaa pieniä kohteita

CyberKnife soveltuu parhaiten pieniin kohteisiin. Suurin cyberknifeä käyttänyt potilasryhmä ovat olleet eturauhassyöpäpotilaat, sillä eturauhanen on hoitokohteena lähellä optimaalista kuuden senttimetrin kokoluokkaa. Hoitoa on annettu myös pieniin päänalueen kasvaimiin ja pienen alueen keuhkosyöpiin.

CyberKnifen avulla voidaan hoitaa myös hyvälaatuisia kasvaimia. Näitä ovat esimerkiksi aivojen sisällä sijaitsevat kasvaimet, joihin kirurgin veitsi ei yllä tai jotka ovat liian suuria kirurgiaan. CyberKnife ei kuitenkaan sovellu esimerkiksi rintasyövän jälkeisiin sädehoitoihin tai gynekologisten alueiden hoitoon.

Sairaalafyysikko Jan Seppälä muistuttaa myös, että CyberKnife on kuitenkin yksi pieni osa sädehoitoa ja suurin osa potilasryhmistä hoidetaan niin sanotuilla perinteisillä menetelmillä.

- Myös tavanomaiset hoitomuodot ovat kehittyneet huomattavasti viime aikoina. Niin kuvantamisen kuin hoidon tarkkuus on todella hyvä nykyään.

Potilaat tyytyväisiä lyhempään hoitojaksoon

Potilaiden kannalta uudenlaisessa hoidossa on paljon positiivista. Hoidon kerta-annosta pystytään kasvattamaan, jolloin hoitokerroissa ei tarvitse käydä yhtä useasti mitä tavanomaisten hoitojen kohdalla. Robotin hoitamana 1-5 käyntikertaa riittää, kun perinteisillä hoitomuodoilla käyntejä saattaa olla jopa 30.

- Potilaat ovat olleet todella tyytyväisiä, kun hoitojakso onkin paljon lyhyempi kuin mitä he ovat alunperin ajatelleet. Se antaa myös liikkumavaraa omiin arkisiin touhuihin, sillä potilaiden ei tarvitse käydä päivittäin vaan joka toinen tai kolmas päivä, Tervo kertoo.

Ja vaikka tiiviit hoitojaksot merkitsevät suurempia kerta-annoksia, ei haittavaikutuksia ole kuitenkaan havaittu.

- Joistakin hoidoista on jopa ollut vähemmän haittavaikutuksia, joten ainakaan ne eivät ole lisääntyneet, Virsunen kertoo.

Lyhyt hoitojakso kiinnostaa potilaita ja kyselyitä hoitoon pääsyyn on tullut oman alueen ulkopuolelta. Kuopiosta seuraavat vastaavanlaiset robotit sijaitsevat nimittäin Venäjällä ja Puolassa.

Anne Heikkinen