1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalle Talonen on Radio Suomen paras juontaja

Yleisradio valitsi Radio Suomen parhaaksi juontajaksi Turun Radion aamujuontajan Kalle Talosen. Hän sai kehuja muun muassa sujuvuudestaan, persoonastaan ja vahvasta läsnäolostaan lähetyksessä.

media
Kalle Talonen
Paula Koskinen / Yle

Radio Suomen parhaaksi juontajaksi vuonna 2013 on valittu Yle Turun Radion aamujuontaja Kalle Talonen. Viisijäseninen raati oli voittajasta yksimielinen.

Talonen sai kehuja sujuvasta lähetyksestään. Hänen dj-taitojaan pidettiin hyvinä. Juontajana Talosta kuvailtiin yllättäväksi, persoonalliseksi ja rohkeaksi juuri Radio Suomeen sopivalla tavalla. Talosta kuvailtiin hauskaksi ja hänen läsnäoloaan lähetyksessä vahvaksi.

Voittaja valmistelee päivänsä huolella

Turun Radion aamulähetys alkaa puoli seitsemältä, mutta Kalle Talosen varsinainen työpäivä alkaa jo viideltä. Ennen lähetystä hän lukee aamun lehdet, selaa läpi tietyt nettisivut, tarkistaa tekniset asiat ja miettii, mitä ensimmäisen puolen tunnin aikana radiossa tulee tapahtumaan. Varsinaiset valmistelut on tehty edellisenä päivänä yhdessä tuottajan ja juontajakollegoiden kanssa.

- Valmistelen juonnot aika tarkkaan. Eri juontajilla on erilaisia tyylejä. Jotkut eivät kirjoita paljon mitään ylös, vaan juontavat suoraan omasta päästään. Mä olen ehkä vähän huono siinä.

- Olen todennut, että mitä enemmän käsikirjoittaa juttuja, joita esimerkiksi biisien välissä puhuu, niin sen parempia niistä tulee, Talonen paljastaa.

- Se, että saa etukäteen mietityt jutut kuulostamaan spontaaneilta, on kuitenkin se haaste tässä työssä.

Asioista puhuminen on mukavaa

Talosen radioura alkoi kesätyöntekijänä Radio Auran Aalloilla. Hän kertoo, että on aina tykännyt kuunnella radiota.

- Se on jotenkin vapaata. Sitä pystyy kuuntelemaan liikkuessakin tai missä tahansa, ja sitten saa itse kuvitella ne kuvat. Ennen ajattelin, että olisi siistiä soittaa omia levyjä radiossa. Kaikki saisivat tietää, miten hyviä levyjä mulla on. Nykyään olen ihan tyytyväinen, ettei tarvitse joka aamu täyttää lähetystä omilla levyillä.

- Kun tulin radioon, huomasin, että se asioista puhuminen on mukavaa.

Ennen aamujuontajan tehtäviä Kalle Talonen on toiminut uutistoimittajana ja muun muassa kuvannut ja ohjannut television alueuutislähetyksiä. Turun toimituksen entinen päällikkö Marita Porrassalmi kannusti Talosta aamujuontajaksi, ja sille tielle mies on jäänyt.

- En kylläkään ole hänelle katkera. Tosi kivaa työtä tämä on.

Aamu käyntiin punnerruksilla

Aikaiset aamuheräämiset eivät Talosta harmita.

- Onneksi meidän kanavalla ei ole sellaista vaatimusta, että pitäisi olla väkisin pirteä tai positiivinen. Energia tulee varmasti siitä, että on hemmetin hauskaa, että pääsee ilmaisemaan itseään siinä hommassa.

- En koe, että mun pitäisi kaivaa sitä energiaa mistään. Juon kyllä kahvia, ja sitten olen ottanut sellaisen tavan käyttöön, että punnerran vähän ennen klo 6.30 -uutisia. Siinä alkaa veri kiertää ja tulee energiaa.

Energia tulee varmasti siitä, että on hemmetin hauskaa, että pääsee ilmaisemaan itseään siinä hommassa.

Kalle Talonen

Talonen kertoo puhuvansa lähetyksessä kaikille kuuntelijoille ja ajattelevansa harvoin ketään tiettyä ihmistä.

- Vaikka se on klisee, että tekee sellaista lähetystä kuin itse haluaisi kuunnella, niin en tiedä, voiko oikein mitään muuta tehdä. Pitää vaan toivoa, että joku muukin tykkää siitä.

- Turun Radiolla ja Radio Suomella on niin laaja kuuntelijakunta, että ei voi miettiä puhuvansa vain tietyntyyppisille ihmisille. Kyllä sen pitää olla sellaista, että se kiinnostaa minuakin. Ainakin voi sitten jotenkin seistä sen takana.

Lue seuraavaksi