Mökkimurtoja tehty Varsinais-Suomessa runsaasti

Poliisin tietoon on tullut Varsinais-Suomessa tänä vuonna lähes 270 vapaa-ajan asuntoihin kohdistunutta murtoa.

Cottage burglaries
Kodin murrettu ovi.
Yle

Varsinais-Suomessa on kuluneen vuoden aikana tehty runsaasti mökkimurtoja. Poliisin tietoon on tullut kuluvan vuoden aikana lähes 270 vapaa-ajan asuntoihin kohdistunutta murtoa. Määrä on viime vuodesta muutamalla kymmenellä.

Erityisesti Salossa ja Kustavissa mökkimurtoja on ollut paljon. Kustavissa on pelkästään marraskuun aikana ilmoitettu yhdeksästä murrosta. Myös Satavassa ja Kakskerran alueella on syksyn aikana tapahtunut mökkimurtoja.

Poliisi epäilee, että tapauksia on enemmänkin, mutta mökkien omistajat eivät ole nyt syksyllä enää käyneet mökeillään, eivätkä ehkä ole tietoisia asiasta. Poliisi pyytää alueella olevien mökkien omistajia tai haltijoita käymään mökeillään ja tarkastamassa tilanteen.

Tyhjillään oleva mökki on helppo kohde

- Mökit ovat syksyisin helppoja kohteita. Lomakausi on ohitse ja vapaa-ajan asunnot ovat vartioimattomia, eikä siellä käydä usein, selittää rikoskomisario Jaakko Haukka mökkimurtojen suurta määrää.

Mökeistä varastetaan irtainta, joka on helppo viedä pois ja muuttaa rahaksi.

- Moottorisahoja, mikroaaltouuneja, lehtipuhaltimia, televisioita, perämoottoreita, bensakanistereja, Haukka luettelee.

Poliisi: Muista tehdä rikosilmoitus

Helpoin keino varautua mahdolliseen mökkimurtoon, on siirtää arvokkaammat ja helposti vietävät tavarat parempaan säilytyspaikkaan ja välttää ainakin niiden jättämistä näkyville. Myös hälytysjärjestelmistä saattaa olla apua.

Jos mökkiin kuitenkin murtaudutaan, on muistettava aina soittaa poliisille ja tehtävä rikosilmoitus - vaikka varastetun tavaran arvo olisikin pieni. Lisäksi on vältettävä sotkuun koskemista.

- Ei pidä mennä siivoamaan yhtään mitään sieltä asunnosta, ennen kuin on selvää, tuleeko sinne poliisi paikalle tai suoritetaanko siellä teknistä tutkintaa mahdollisten näytteiden saamiseksi, muistuttaa rikoskomisario Haukka.

Osa mökkimurroista jää selvittämättä, mutta monesti tekijöiden selville päästään.

- Poliisi panostaa näihin, eikä mökkimurtoja tutkita yksittäisinä tekoina. Nämä henkilöt, jotka tekevät murtoja, tekevät niitä yleensä vähintään puoliammattimaisesti. Samat tekijät tekevät lukuisan määrän murtoja. Satunnainen mökkimurtautuja on harvinaisuus.