1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Upporikas aktivistisijoittaja osti ison siivun Nokiasta – ”Pyrkii vaikuttamaan yhtiön tulevaan suuntaan”

Nokian suuromistajaksi on noussut yksi maailman tunnetuimmista ja rikkaimmista aktivistisijoittajista. Yhdysvaltalainen miljardööri Daniel Loeb tunnetaan miehenä, joka ostaa isoja siivuja vaikeuksissa olevista suuryrityksistä ja panee yhtiöissä tuulemaan. Aiemmin hän on muun muassa saanut nettiyhtiö Yahoon toimitusjohtajan eroamaan. Asiantuntijoiden mukaan samaa on odotettavissa nyt Nokiassa.

talous
Nokian lippulaivamyymälä Helsingissä.
Nokian lippulaivamyymälä Helsingissä lokakuussa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puhelintoimintojen myynnin jälkeen Nokia on elänyt epätietoisuuden tilassa. Yhtiön tuleva strategia on vielä auki, puhelinkaupasta saatujen rahojen kohtaloa ei ole vielä päätetty ja uudet johtajatkin ovat vielä hakusessa.

Ja tähän saumaan on iskenyt nyt eräs maailman varakkaimmista ja tunnetuimmista niin sanotuista aktivistisijoittajista, yhdysvaltalainen Daniel Loeb.

Hänen Thirdpoint-niminen rahastonsa ilmoitti viime kuussa ostaneensa merkittävän määrän Nokian osakkeita. Tarkkaa summaa ei julkisuuteen ole kerrottu, mutta Yle Uutisten haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sijoituksen koko on todennäköisesti sadoista miljoonista euroista aina miljardiin asti.

Tällaisilla summilla Loeb on saanut haltuunsa todennäköisesti muutaman prosentin siivun koko Nokian osakekannasta, mikä tekee hänestä yhden suurimmista yhtiön omistajista.

Ja se antaa kovista otteistaan tunnetulle miehelle paljon valtaa Nokiassa ja sen tulevaisuuden ratkaisuissa.

Aiemmat valtaukset Sony ja Yahoo

Niin sanotut aktivistisijoittajat toimivat yleensä seuraavasti: ensin ostetaan iso siivu epävarmassa tilassa olevasta pörssiyhtiöstä. Sitten aletaan painostaa yhtiön johtoa yksityisesti ja julkisesti ja vaaditaan suunnan muutosta. Usein vaaditaan myös entistä isompien osinkojen jakamista.

Isoilla rahoilla pelaavat aktivistit ikään kuin haluavat kertoa yhtiölle tietävänsä paremmin, miten yhtiö saataisiin paremmin toteuttamaan tehtäväänsä – eli tuottamaan voittoa osakkeenomistajille.

- Aktivistisijoittaja yleensä ottaa sen kokoisen siivun yhtiöstä, että se antaa jo puhevaltaa yhtiön johtoon päin, kiteyttää Morningstarin analyytikko Matias Möttölä.

Yksi esimerkki Loebin toimintatavoista nähtiin kuukausi sitten, kun hän vaati, että brittiläisen huutokauppayhtiö Sothebysin johto pitää vaihtaa, koska yhtiössä on tehty huonoja päätöksiä. Samalla Loeb ilmoitti haluavansa nousta yhtiön hallitukseen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ja Loebin sanaa joudutaan myös kuuntelemaan tarkasti, sillä hänen Thirdpoint-rahastonsa on noussut lyhyessä ajassa Sothebysin yhdeksi suurimmista omistajista.

Aiemmin Loeb on ostanut merkittäviä siivuja myös elektroniikkajätti Sonysta ja nettipalvelu Yahoosta. Ja molemmissa Loeb pisti nopeasti tuulemaan.

Yahoossa Loeb raivasi tiensä yhtiön hallitukseen ja lopulta Yahoon toimitusjohtaja vaihtui. Sonyssa Loeb ajoi yhtiön pilkkomista osiin, mutta lopulta Sony hylkäsi ajatuksen.

Useimmiten Loebin aktivismi on tuottanut tulosta. Talouslehdissä hänet on arvioitu maailman parhaiten menestyneiden rahastopomojen joukkoon ja esimerkiksi Yahoo-kaupat tuottivat miehelle arviolta noin miljardi dollaria voittoa. Hänen Thirdpoint-rahastonsa arvioidaan tällä hetkellä olevan yli 10 miljardin euron kokoinen.

Ja nyt tämä mies on iskenyt kyntensä Nokiaan. Mutta mitä hän aikoo yhtiössä tehdä?

Odotettavissa johdon painostusta

Loeb on ilmoittanut, että hän on ennen kaikkea Nokian mahdollisten osinkojen perässä. Ja jaettavaa Nokialla riittää, kunhan Microsoft-kauppa saatetaan päätökseen ja rahat myynnistä tulevat Nokian tilille.

Mahdollista on myös, että miljardööri yrittää päästä Nokian hallitukseen ja vaikuttaa sitä kautta esimerkiksi tulevien johtajien ja strategian valintaan.

- Olisin yllättynyt jos häneltä ei kuultaisi jatkossa sellaisia ajatuksia, että jäljelle jäänyt Nokia kannattaisi pilkkoa eri yhtiöiksi omistaja-arvon maksimoimiseksi, sanoo Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

Aktivistisijoittajan taka-ajatuksena on kuitenkin koko ajan tehdä omistuksillaan rahaa. Yleensä tarkoituksena on myös houkutella uusia sijoittajia mukaan yhtiöön, mikä myös nostaa osakkeen arvoa.

- Uskon, että hän tulee aktiivisesti keskustelemaan Nokian johdon kanssa ja näiden keskustelujen kautta pyrkii vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan Nokiaa ohjataan, sanoo Etlan tutkija Timo Seppälä.

Yle Uutiset seuraa tiistaina 19.11. historiallista Nokian ylimääräistä yhtiökokousta paikan päältä Helsingin jäähallista. Kokouksen tapahtumia ja tunnelmia voi seurata nettisivuiltamme löytyvästä Hetki hetkeltä -seurannasta. Lisäksi toimittajamme kertovat kokouksen vaiheista päivän aikana radion ja tv:n uutislähetyksissä.

_Yle TV1:n aamu-tv:ssä asiasta keskustellaan tiistaina aamulla kello 7 uutisten jälkeen. _

Yle Radio 1:n Ykkösaamu taustoittaa kokousta jo tiistaina aamulla klo 8.15 alkavassa lähetyksessä sekä jatkaa aiheen käsittelyä klo 14 Radio Suomen Ajantasassa.

Lue seuraavaksi