Metsuri neuvoo: näin tunnistat riskipuut

Eino-myrsky havahdutti monet miettimään vanhojen pihapuidensa tilannetta. Joko puuvanhus pitäisi kaataa vai vieläkö se kestäisi seuraavatkin myrskytuulet? Metsurin puhelin soi myrskyjen jälkeen, mutta moni havahtuu vasta siinä vaiheessa, kun puu on jo rakennuksen päällä.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Aulangon puistometsässä Hämeenlinnassa näkyy jälkiä niin menneistä mytereistä kuin Eino-myrskystäkin. Vanha puistometsä on kärsinyt tällä kertaa yllättävän vähän, arvioi metsuri, yrittäjä Markku Huostila, joka on siivonnut myrskyjen jälkiä alueelta ennenkin.

–  Myrskyn määrään ja tuulenpuuskiin verrattuna yllättävän pienillä vahingoilla on selvitty. Odotettavissa oli melkoinen sekamelska, mutta vain muutamat ikivanhat kuuset ovat saaneet kyytiä.

– Reilut 10 vuotta sitten Janikan jälkeen puisto oli puoli vuotta pois pelistä, koska tiet tiet olivat tukossa ja rakennukset jumissa - siihen verrattuna tämä Eino oli pelkkä hipaisu. Oli kauhean hyvä tuuri tällä kertaa, Huostila sanoo.

Tarkkaile näitä merkkejä

Mistä sitten tietää, mitkä puut ovat vaarassa kaatua tai vaurioitua, kun myrsky iskee seuraavan kerran? Aukkohakkuiden reunoille jääneet puut ovat vaaravyöhykkeessä. Kannattaa tarkistaa myös, näkyykö puussa lahottajasienten itiöemiä, pullistumia tai painanteita, kuorivaurioita, halkeamia tai onkaloita ja hyönteisten aiheuttamia vaurioita.

Kun koivu alkaa kasvaa sieniä muutaman metrin korkeudessa tai tikka on kuorinut sen alas asti, niin on aika toimia.

Markku Huostila

– Lahommat puut, millä on mädät juuret, kärsivät ensiksi. Normaali terve puu taajassa metsässä kyllä tämmöiset myrskyt kestää.

– Kun koivu alkaa kasvaa sieniä muutaman metrin korkeudessa tai tikka on kuorinut sen alas asti, niin on aika toimia, sanoo Huostila.

Pakurikääpäinen puu on niin ikään tuulituhoille altis - jopa siinä määrin, että metsuri on valmis lyömään asiasta vetoa.

– Puu voi olla tyvestä ja latvasta täysin terve, mutta kun siinä on kymmenen metrin korkeudessa kahden nyrkin kokoinen pakurikääpä, niin se on käävän kohdalta varmasti mätä. Myrskyssä se katkeaa käävän kohdalta. Ammattilaiselle se on merkki, että puussa on vika.

Jos kaupunkiympäristössä puun juuristoalueella on tehty kaivutöitä tai rakennustöitä, niiden vaikutus puun kuntoon pitää ottaa huomioon.

Konkelot ja kallistuneet poistettava

Eino-myrsky jätti Aulangolle puita, jotka ovat taipuneet konkeloon toista puuta vasten. Ne on poistettava hallitusti. Niin ikään näkyy puita, joiden juuristo on jo antanut myöten, ja puut ovat jo vinossa, vaikka eivät vielä konkelossa asti. Nekin saavat sahatuomion.

Puu on kuin siamilainen kaksonen: jos toinen haara katkeaa, niin toinenkin menee varmasti.

Markku Huostila

Huostila muistuttaa, että jokaisella puunsa on aikansa, ja jokainen puu maailmassa kaatuu joskus - päivää vain ei tiedä etukäteen. Myrskyjen jälkeen puhelin soi kiivaasti, koska pihapuiden kuntoon herätään vasta, kun nähdään kaatuneita puita.

– Osa herää, osa ei herää koskaan. On tapauksia, jossa myrsky repii kaksihaaraisen puun toisen haaran alas, niin kuvitellaan, että tilanne on sillä ohi. Puu on kuin siamilainen kaksonen: jos toinen haara katkeaa, niin toinenkin menee varmasti. Siinä vaiheessa pitäisi jo olla puhelin kädessä, että tulkaa tekemään tälle jotain, ennen kuin tulee lisää vahinkoa. Valitettavan vähän ihmiset katselevat ympärilleen ja välittävät siitä, mitä pihalla tapahtuu, Huostila harmittelee.

Riskipuita on runsaasti

Riskipuita riittää, arvioi Markku Huostila. Hän on harmissaan ihmisten piittaamattomuudesta.

– Riskikohteita on tässäkin kaupungissa satoja. Niitä on ihan liikaa yleisillä paikoilla ja teitten varsilla, missä ihmiset liikkuvat. Sitä vaan käännetään selkä tilanteelle. Tuurilla mennään niin kuin isot laivat ja sitten ollaan sormi suussa, kun on lehtikuvaaja nuoren äidin ja lastenvaunujen vieressä, kun on lastenvaunut lytyssä puun alla. Kyllä niihin pitäisi ajoissa puuttua.

Riskikohteita on tässäkin kaupungissa satoja.

Markku Huostila

Ongelmapuita voidaan poistaa eri menetelmin, kohteen mukaan.

– Normaalipuun, joka on vielä terveen kirjoissa, voi ottaa suoraan kaatamalla, jos siihen on tilaa, tai jos se on pahassa paikassa, kiipeilymetsurihommana. Mutta jos koivu on niin mätä, että latva on pudonnut alas ja se kasvaa kääpää ja on ollut useamman vuoden jo lehdetön, niin turvallisinta on ottaa se kourasahalla, ettei kukaan mene puun lähelle, kun sitä kaadetaan.

– Kauko-ohjattava kourasaha on kuorma-auton päällä ja pitkän nosturin päässä on saha. Se ottaa kouralla kiinni ylempää ja pätkä kerrallaan laskee katkaistun osan turvallisesti alas, eli mitään ei pudotella alas, vaan työ tehdään hallitusti, kertoo Huostila.

Markku Huostila suosittelee turvautumista ammattilaiseen, jos pihapuun kunto huolestuttaa.

– Katsominen ei välttämättä maksa mitään, mutta jos puuta katsotaan vasta myrskyn jälkeen, kun siellä on auto tai piharakennus alla, niin se on jo maksullinen tapahtuma jollekulle, eli mieluummin vähän etukäteen liikkeellä kuin päivän myöhässä.