1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Osapuolet hyväksyivät lentojen ateriapalveluiden sovintoesityksen

Työntekijäpuolen IAU piti ratkaisua erittäin suurena saavutuksena. LSG Sky Chefs Finladin toimitusjohtaja puolestaan oli pettynyt. Hänen mielestään kysymys ei ollut neuvottelusta vaan AY-liikkeen diktatuurista.

politiikka
Esa Lonka
Valtakunnansovittelija Esa Lonka kommentoi Finnairin ateriapalveluita koskevaa sovintoa neuvotteluiden ratkettua.

Osapuolet ovat hyväksyneet lentojen ateriapalveluita koskeneen sovintoesityksen. Huomiselle suunnitellut laajat tukilakot peruuntuvat.

Valtakunnansovittelija Esa Lonkan mukaan kiista ratkaistiin siten, että LSG ja Ilmailualan Unioni sopivat yrityskohtaisesti sovellettavista työehdoista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ateriapalveluissa noudatetaan myös tulevaisuudessa samaa IAU:n työehtosopimusta kuin tähänkin asti.

- Palkkoihin ei pitäisi tältä osin tulla mitään muutoksia, Lonka sanoi.

Hänen mukaansa tilanne ratkaistiin hyvin samaan tapaan kuin aiemmat lentoliikenteen sopimusriidat.

IAU: Erittäin suuri saavutus

Ilmailualan Unionin puheenjohtaja Juhani Haapasaari oli tyytyväinen ratkaisuun. Hän kiitteli sitä, että työntekijät saavat pitää palkkansa ja sopimukseen saatiin myös työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisia kirjauksia.

Erittäin suurena saavutuksena Haapasaari piti sitä, työnantajan suunnitelma vaihtaa työntekijöiden työehtosopimusta ei toteutunut. LSG olisi halunnut vaihtaa Ilmailualan Unionin sopimuksen Palvelualojen ammattiliiton sopimukseen. Haapasaari toivoo, että ratkaisu hillitsee myös muiden yritysten vastaavia suunnitelmia.

- Toivon että tällä ratkaisulla on kauaskantoisempi merkitys, hän sanoi.

LSG: Ammattiyhdistysliikkeen diktatuuria

Ateriapalveluilta tuottavan LSG Sky Chefs Finlandin toimitusjohtaja Steffen Rosch oli puolestaan selvästi pettynyt ratkaisuun. Hänen mukaansa kyse ei ollut neuvottelusta vaan ammattiyhdistysliikkeen diktatuurista.

Rosch korosti, että yrityksessä tarvitaan nyt dramaattista kulujen leikkaamista ja kilpailukyvyn parantamista.

Tänään aikaansaatuun ratkaisuun sisältyy myös sopimus säästöohjelmasta. Rosch ei halunnut vielä ottaa kantaa siihen, paljonko henkilöstövähennyksiä lopulta tarvitaan.

Lue seuraavaksi