Työterveyslääkäri: "Sairausloman sijaan korvaavaa työtä"

Mielen murheet kuormittavat työterveyshuoltoa. Tällä hetkellä vastaanotoilla näkyy laman aiheuttama yt-neuvottelujen buumi. Kajaanilaisen työterveyslääkärin mielestä sairauslomaa myönnetään kuitenkin usein liian helposti.

terveys
Työntekijä nojaa päätään käsiin
Ari Vihanta / Yle

Työterveyshuollon vastaanottokäynneistä nykypäivänä ainakin kolmasosa on jollain tavalla henkisen puolen ongelmiin liittyvää, arvioi Kajaanin Lääkärikeskuksen työterveyslääkäri Markku Nyman.

Sairauslomalle jäämistä vältetään viimeiseen saakka yt-neuvottelujen aikana, ettei ainakaan oltaisi irtisanottavien listalla. Neuvottelujen päätyttyä monella kuitenkin katkeaa jaksamisen selkä.

Markku Nyman

Henkisten ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi avioero, läheisen kuolema tai ongelmat työpaikalla työkavereiden tai esimiesten kanssa. Tällä hetkellä yksi suurimpia mielen kuormittajia on kuitenkin Nymanin mukaan vallitseva taloustilanne.

- Se ei ehkä kulutuksessa ja arjessa kunnolla näy, mutta kyllä siitä puhuminen, että meillä menee huonosti, vaikuttaa. Esimerkiksi Talvivaarasta jatkuvasti puhuminen varmasti kuormittaa siellä olevaa henkilökuntaa. Toinen iso asia on pörssitalous, joka ei anna mahdollisuutta suunnitella tulevaisuutta pitkälle.

Nymanin mukaan epävarmuus tulevaisuudesta näkyy selvästi työterveyshuollon vastaanotolla. Erityisesti asia korostuu nyt, kun useissa yrityksissä käydään yt-neuvotteluja.

- Sairauslomalle jäämistä vältetään viimeiseen saakka yt-neuvottelujen aikana, ettei ainakaan oltaisi irtisanottavien listalla. Neuvottelujen päätyttyä monella kuitenkin katkeaa jaksamisen selkä, jolloin sairauslomalle hakeudutaan, Markku Nyman toteaa.

Suru ei oikeuta palkalliseen lomaan

Henkisen puolen murheet ovat työterveyslääkärille kinkkisiä diagnosoitavia. Esimerkiksi läheisen kuolemasta johtuva suru ei ole sairaus, ellei siihen liity esimerkiksi kovaa ahdistuneisuutta tai masennusta. Näin ollen pelkästä surusta ei voi myöntää palkallista sairauslomaa.

Ajatellaan, että työ on se, joka rasittaa. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin työttömistä, jotka syrjäytyvät ja menettävät henkiset voimavaransa ja jaksamiskykynsä.

Markku Nyman

- Yleensä sekoitetaan sairausloman eli työstä poissaolon myöntäminen, ja siitä maksettava korvaus. Sairausvakuutuslaki perustuu lääketieteellisiin diagnooseihin, joissa esimerkiksi surua ei ole olemassakaan. Lääkäri voikuitenkin kirjoittaa sairauslomaa vaikkapa humalatilan takia. Siitä tosin ei varmasti makseta palkkaa, tai sitten työnantaja maksaa sitä viimeisen kerran, Nyman selventää.

Palkallisen sairausloman saaminen työterveyslääkäriltä ei kuitenkaan ole mitenkään harvinaista. Markku Nymanin mukaan sairauslomaa myönnetään nykypäivänä jopa liian helposti.

- Hyvinvointiyhteiskunnan myötä on totuttu siihen, että sosisaaliturvajärjestelmä jollain tavalla tulee avuksi ongelmaan kuin ongelmaan_._ Ajatellaan, että työ on se, joka rasittaa, minkä vuoksi lomalle pääsee helposti. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin työttömistä, jotka syrjäytyvät ja menettävät henkiset voimavaransa ja jaksamiskykynsä. Työ on monelle se henkisen elämän lanka, jonka avulla jaksetaan. Se voi auttaa myös esimerkiksi surun käsittelyssä, kun kahvitauolla voi puhua asioistaan työkavereille.

Korvaava työ sairausloman vaihtoehdoksi

Sairausloman sijaan Nyman suosittelisikin ensimmäiseksi lääkkeeksi henkisen jaksamisen parissa kamppaileville keskustelua. Keskustelukumppani voi olla työterveyslääkäri, mutta apua löytyy monesti myös lähempää esimerkiksi omasta ystäväpiiristä tai seurakunnasta.

Voi olla hyvä, että istumatyötä tekevä pääsisi välillä liikkeelle tekemään fyysistä työtä ja ajattelemaan omia asioitaan.

Markku Nyman

Ennen kaikkea Nyman toivoo lisää keskustelua korvaavan työn mahdollisuuksista.

- Onhan se luonnoton tilanne, että ihminen jää sairauslomalle jonkun pienen fyysisen vamman takia, joka estää nimenomaan hänen oman työnsä tekemisen, jos samalla työnantajalla on paljon muuta työtä, mikä pitäisi tehdä. Silloinhan voisi kirjoittaa vaikka oikean käden käyttövapaata viikoksi ja tehdä vasemmalla jotain muuta.

Joissakin tilanteissa sairausloman korvaaminen jopa tavallista raskaammalla työllä voi olla Nymanin mukaan lomaa terveellisempi vaihtoehto.

- Viime kuukausina on paljon puhuttu siitä, että istumatyö on hengenvaarallista. Voi olla hyvä, että istumatyötä tekevä pääsisi välillä liikkeelle tekemään fyysistä työtä ja ajattelemaan omia asioitaan.

_- _Muutamien kuukausien takaa minulla on yksi esimerkki sellaisesta tapauksesta, työntekijästä, joka teki vaativaa taloudellista tarkastustyötä, ja hänellä ei keskittymiskyky riittänyt siihen. Hän oli erittäin tyytyväinen, kun työnantaja siirsi hänet toimiston muuttovaiheen aikana roudariksi, ja hän sai tehdä pelkästään fyysistä työtä, kuten järjestellä toimistoa uuteen paikkaan. Ja sitä hän pystyi tekemään erittäin hyvin.