Hyppää sisältöön

Kiltti vapauttaa miehen mielen

Mikä saa pohjoisen miehen ompelemaan kilttejä? No, se sama mikä saa naisen pukeutumaan hameeseen: ei ole ahdistavia saumoja. Kilttiin pukeutuvan miehen mieltäkään ei kiristä.

Kuva: Laura Holappa / Yle

Keminmaalainen Antti Valta läväyttää persoonallisen värikkään maastokuvioidun kiltin keittiön pöydälle. Katsojalle ei jää epäilystäkään siitä, että silmien edessä on ainutlaatuinen ja viimeisen päälle harkitusti tehty miesten asuste, josta Vallan mukaan "kaikki alkoi".

- Sain yhdeltä eteläafrikkalaiselta kaverilta kiltin. Suomessa käytin sitä aika paljon ja moni muukin huomasi kuinka mahtava vaate se on. Sitten niitä piti alkaa tekemään, kun ei muualta saanut, Valta kertoo.

Selitys kiltin mukavuudelle on yksinkertainen. Valta luettelee heti liudan ominaisuuksia, jotka hameväki tietää ja tuntee.

Onhan tässä mukavan tuulettuva alapohja.

- Liikkumisen helppous, ei ole kiristäviä lahkeita tai muuta vastaavaa. Ja onhan tässä mukavan tuulettuva alapohja, Valta virnistää.

Metritolkulla kangasta ja tuhansia ompeleita

Kiltin ompeleminen ei ole lyhytpinnaisen hommaa. Yhteen kilttiin tarvitaan viitisen metriä kangasta, tuhansia ompeleita ja aikaa kuluu monta päivää. Varsinkin, kun leipätyökseen Valta tekee jotain aivan muuta.

Pohjoisessa ei juuri kiltin tekijöihin törmää, joten Valta joutui hakemaan malleja internetistä ja opettelemaan yritysten sekä erehdysten kautta.

- Jos käsillä tekee muutakin ja osaa työstää puuta ja metallia, niin miksi ei sitten kangastakin. On se vähän helpompaa, Valta järkeilee.

Kilttejä on syntynyt toistaiseksi parisenkymmentä, mutta tutuilta satelee tilauksia enemmän kuin ehtii tehdä. Jokainen kiltti on paitsi mittatilaustyönä tehty, myös käyttäjänsä näköinen - Valta on tehnyt jopa Iron Maiden -kiltin logoineen.

Kilttiä on nostettu. Aika monta kertaa.

Antti Valta

Kiltti kääntää päät - ja herättää kysymyksen

Kilttiin pukeutunut mies herättää aina huomiota, ja Vallan mukaan enimmäkseen positiivista. Kilttiään Valta on käyttänyt esimerkiksi konserteissa, golfaamassa, retkellä, töissä ja "ihan missä vain".

- Kyllä ihmisten päät ainakin kääntyy. Moni kiertää kaukaa, mutta aika moni tulee lähellekin.

Kiltin käyttö herättää aina kysymyksen siitä, mitä asusteen alta löytyy - tai on löytymättä. Valtakin vastaa kysyjille yhtä arvoituksellisesti ja tottuneesti kuin muutkin kiltin käyttäjät.

- Jokainen pitää ihan mitä itse haluaa. Sehän ei muuten selviä kuin katsomalla, Valta hymyilee ja jatkaa:

- En ole itse koskaan vilauttanut, mutta kilttiä on nostettu. Aika monta kertaa.