Kaverin mielipide painaa papilloomarokotteen harkinnassa

Kouvolassa joka neljäs koululaistyttö aikoo kieltäytyä HPV-rokotteesta. Huhut haittavaikutuksista ovat saaneet monet nuoret perääntymään rokotteesta. Kouluterveydenhoitaja patistaa vanhempia opastamaan tyttöjä päätöksenteossa.

Kotimaa
Rokotusta annetaan nuorelle naiselle
Kouluissa pian tytöille annettava rokotus papilloomavirusta vastaan pistetään kolme kertaa olkavarteen. Yle

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä papilloomavirusrokote arveluttaa monia koululaistyttöjä ja heidän vanhempiaan. Kouvolassa ainakin joka neljäs koululainen aikoo kieltäytyä HPV-rokotteesta. Kouvolassa rokotusohjelmaan kuuluu noin 1 800 tyttöä 6.–9. luokilta.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt paljon juttuja HPV-rokotteen haitoista. Kouvolassa rokotuksista vastaava osastonhoitaja Kirsi Kiuru pahoittelee, että internetissä on levitetty paljon jopa väärää tietoa.

–Mitään merkittäviä, vakavia haittavaikutuksia ei ole todella paljon. Merkittävin haittavaikutus on pistoskohdan kipu ja turvotus, mikä on aika yleinen kaikissa rokotteissa, Kirsi Kiuru sanoo.

Suurin osa tytöistä aikoo rokotuttaa itsensä. Kotkassa monet vanhemmat ovat soitelleet kouluterveydenhoitajille lähinnä muista syistä kuin kysyäkseen haittavaikutuksista.

–Vanhemmat ovat soittaneet, että olisiko rokotetta mahdollista saada vanhemmillekin tytöille, sanoo terveydenhoitaja Salla Kärki.

Vanhemmat avuksi päätöksentekoon

Päätökset papilloomaviruksen ottamisesta vaihtelevat alueittain ja kaveripiireittäin. Esimerkiksi Valkealassa lähes kaikki tytöt aikovat rokotuttaa itsensä. Muualla Kouvolassa on alueita, joissa vain puolet tytöistä on ilmoittanut ottavansa rokotteen.

Nuoret tytöt eivät välttämättä osaa huomioida rokotteen hyötyjä ja toteavat vain, etteivät halua pistettäviksi.

Kirsi Kiuru

–Tuntuu, että kun jotkut kaverit ottavat rokotteen, silloin koko kaveripiiri ottaa rokotteen tai jos on sellainen linja, ettei oteta, niin sitten kukaan kavereista ei ota, kertoo koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon osastonhoitaja Kirsi Kiuru.

Hän patistaa vanhempia internetiin etsimään tietoa rokotteesta ja keskustelemaan siitä lastensa kanssa.

– On vähän huolestuttavaa, että vanhemmat antavat tytön yksin päättää asiasta. Silloin nuoret tytöt eivät välttämättä osaa huomioida rokotteen hyötyjä ja toteavat vain, etteivät halua pistettäviksi, Kirsi Kiuru sanoo.

Rokotukset alkamassa

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokote on tänä vuonna ensimmäistä kertaa kansallisessa rokotusohjelmassa. Rokotusohjelman piiriin kuuluvat kaikki 6–9-luokkalaiset tytöt. Ensimmäisenä vuorossa ovat yhdeksäsluokkalaiset tytöt, joiden rokotukset alkavat marraskuun aikana.

Osastonhoitaja Kirsi Kiuru Kouvolasta kehottaa varsinkin yhdeksäsluokkalaisia harkitsemaan rokotetta tarkasti, koska myöhemmin he eivät enää saa rokotetta maksutta.

–Toki tämän rokotteen saa myöhemmin reseptillä, mutta jos ei kuulu enää rokotuskohderyhmään, niin rokotussarja maksaa yli 400 euroa, Kiuru huomauttaa.