Hyppää sisältöön

Einon jälkiä paikataan – sähköt alkavat palautua

Verkkoyhtiöissä on maanantaina paiskittu olan takaa töitä eri puolilla maata. Keski-Pohjanmaalla sähköä vaille joutuneita talouksia on maanantaina iltapäivällä ollut enää tuhatkunta. Pahimmillaan sunnuntaina sähköttömäksi jäi runsaat 20 000 taloutta Keski-Pohjanmaalla ja lähialueilla.

Verkko-Korpelan alueella vailla sähköä oli pahimmillaan runsaat 10 000 asiakasta. Maanantaina iltapäivällä vikaa oli enää noin 600 asiakkaan sähkönjakelussa.

Viimeisimmät sähköttömät alueet Korpelalla ovat olleet Ruotsalossa,  Kotkamaassa, Hassisessa ja Ridankylässä sekä pieniä alueita Marinkaisissa sekä Kalajoella.

Elenian alueella Perhossa sähköttömiä talouksia oli maanantaina vielä noin 150.

Kokkolan alueella jakeluyhtiö Kenetissä lasketaan, että Einon takia sähköttömäksi jäi runsaat 7000 asiakasta. Osa katkoksista oli vain muutaman minuutin mittaisia. Huvila-alueilla ei kaikkia vikoja ole vieläkään korjattu. Vikoja ilmoitetaan ja korjataan vielä viikon mittaan lisää, kun ihmiset käyvät mökeillään tarkistamassa sähkötilanteen.

Kaapelointi ei aina auta

Sähköyhtiöt joutuvat miettimään varautumista myrskytuhoihin.

Verkkopäällikkö Ilpo Karsikas Verkko-Korpelasta kertoo, että kalliin maakaapeloinnin sijaan syrjäseuduille joudutaan miettimään muita sähkömarkkinalain edellyttämiä ratkaisuja.

– Maakaapelointi on hyvä, mutta kallis. Muita ratkaisuja on myös. Esimerkiksi vanhojen linjojen vienti tien varsille ja puuttomille alueille, pois metsien keskeltä.

.
.