Hyppää sisältöön

Eino kaatoi Hämeenlinnan joulukuusen - tilalle nouseekin varakuusi

Eino-myrsky teki tyhjäksi Hämeenlinnan joulukuusivalmistelut. Valmiiksi karsittu ja valmisteltu kuusi katkesi myrskyssä ennen kuin se saatiin tuotua torille. Onneksi varakuusi pelastaa kuusenkuljetussuunnitelmat.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnassa Loimalahdentien varrella oleva kuusi oli jo valmiiksi alaosastaan karsittu ja katkaisukohtakin valmisteltu, kun Eino puhalsi kuusen poikki.

Hämeenlinnassa tulikin kiire etsiä tilalle uusi kuusi, sillä kuljetusautot oli jo varattu tiistaiaamuksi. Toimeen ryhdyttiin heti maanantaina aamun valjettua. Varakuuseksi jo aiemmin valikoitu puuvanhus Kuralan alueelta, Talvitien päässä olevan hiekkakentän kupeesta saakin kunnian koristaa Hämeenlinnan toria paraatipaikalla.

LinnanInfra-liikelaitoksen luontopalvelujen kirvesmies Jari Sell on hoitanut joulukuusiprojekteja jo kuuden vuoden ajan. Ihan helposti ei kuusi torille nouse.

– Kun kuusi on löydetty, pitää tehdä alustavat työt eli tilata lavetti, nosturiauto ja etuauto. Valittu kuusi mitataan oikeaan mittaan ja siitä oksitaan alaosa valmiiksi aamua varten. Aamuneljältä paikalle tulee nosturi, henkilönostin ja lavetti ja kuuseen laitetaan nostoliina kiinni ja lyhennetään kuusi tarpeelliseen mittaan, lavetoidaan se ja viedään torille, Sell kertoo.

Kuljetuksesta on myös tehty ilmoitus ajoreiteistä hälytyskeskukselle. Kuljetuksessa jännittää eniten se, pysyvätkö oksat ehjinä. Etenkin kovalla pakkasella oksien katkeaminen on suuri riski. Sell myöntää, että joskus katkenneita oksia on pitänyt liittää takaisin poraamalla runkoon reikä oksaa varten.

Kuusen valinnassa paikka on ratkaiseva, raskaalla kalustolla on päästävä lähelle. Silti kaupungin ykkösjoulukuusen pitää olla myös kaunis.

– Kyllä pyritään aina katsomaan paras mahdollinen, mikä on hakuteiden päässä, kertoo Jari Sell.

.
.