Hyppää sisältöön

Tuhannet asukkaat ovat ilman sähköä myös tänä yönä Etelä-Savossa

Etelä-Savossa sähkökatkojen korjaustyöt jatkuvat läpi yön. Kaikkiin koteihin sähköt saadaan vasta parin päivän päästä.

Eino-myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Helikopterilennot ovat iltapäivän mittaan tuoneet tietoa uusista vikapaikoista Suur-Savon sähkön jakelualueella. Lentojen perusteella tiedetään, minne asentajat ja metsurit lähetetään.

- Nyt alkaa olla jo valoa tunnelin päässä. Vanhasta kokemuksesta kuitenkin tiedän, että viat vaikeutuvat yleensä loppupäässä korjaustöitä ja asiat hidastuvat. Kyllä tätä voidaan joutua tekemään tosissaan vielä huomenna ja ylihuomennakin, toteaa Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Arto Nieminen.

Maanantaipäivän korjaustöitä on osaltaan helpottanut aurinkoinen ja kuiva sää.

- Erittäin motivoituneita tekijöitä meillä on, ollaan onnistuttu päivän mittaan puolittamaan vikojen määrä aamuiseen tilanteeseen verrattuna, sanoo Nieminen.

Tuhannet ilman sähköä yöllä

Iltapäivällä Etelä-Savossa sähköttä oli vielä noin 15 000 asukasta. Tuhannet asukkaat viettävät myös tiistaisen vastaisen yön ilman sähköä. Pisimpään ilman sähköä on Etelä-Savossa oltu Rantasalmen, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan suunnalla.

Korjaustyöt eivät ulotu vielä pienjänniteverkkoon asti.

- Työt pyritään saaman ensin tehtyä tässä isommassa verkossa, joka välittää sähköä sähköasemalta muuntajalle. Eli kirkonkylien ja haja-asutusalueen välistä verkkoa ollaan korjattu, asiakasta lähellä olevaan verkkoon ei vielä ole päästy. Huomenna iltapäivällä pääsemme ehkä sinne asti, kertoo Nieminen.

Viimeiseksi joudutaan jättämään saarikohteet ja muut vaikeakulkuisten reittien varrella olevat korjauspaikat.

Kustannukset sähköyhtiölle jopa miljoona euroa

Etelä-Savossa Eino-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen korjaustyöt ja sähköyhtiön maksamat vakiokorvaukset asiakkaille nousevat yhteensä satoihin tuhansiin euroihin.

- Mitään laskelmia emme vielä ole ehtineet tehdä, mutta pahimmillaan se voi olla jopa miljoona euroa, sanoo Nieminen.

Osa asiakkaista suhtautuu ymmärtäväisesti katkoksiin, mutta kitkerääkin palautetta tulee.

- Kyllä arvaan, että ihmiset eivät ole innoissaan, varsinkaan kun meidän häiriötiedotepalvelumme ei netissä ole toiminut. Ymmärrän ihmisten kärsimättömyyden ja harmin. Voitavamme tehdään. Mahdollisimman moni vakituisesti asuttu rakennus on jo saanut sähkön. Keskeytysten piirissä on siis edelleen niin vakituisesti asuttuja kiinteistöjä kuin kesämökkejä, kertoo Nieminen.

.
.