1. yle.fi
  2. Uutiset

Kakadu lentää 70 km/h Star Warsin Imperial Marchia viheltäen

Sunnuntaina palokunta pelasti Porissa puusta neitokakadun, jonka epäilleen olleen karkuteillä kesäkuusta lähtien. Hämmästyttävää on, että seuraavana päivänä samalta alueelta löytyi myös toinen samanlainen neitokakadu. Laji on profiloitunut nopeaksi lentäjäksi ja lahjakkaaksi viheltäjäksi.

Kotimaan uutiset
Papukaija häkissä
Jari Pelkonen / Yle

Porissa peräkkäisinä päivinä pelastetut neitokakadut herättävät hämmästystä. Ensimmäisenä löydetyn linnun epäillään lähteneen omille teilleen jo kesäkuussa. Samalta alueelta pelastettiin seuraavana päivänä toinen samanlainen kakadu.

Kakadut toimitettiin eläinhoitaja Kirsi Santaselle, joka pelkää, että joku tietoisesti hylkää neitokakaduja luontoon. Hänen mielestään talvi tekisi selvää pienistä linnuista. Ihan ensimmäisiin pakkasiin kakadu ei kuitenkaan hyydy.

- Kakadu voi kestää jopa 20 asteen pakkasta hetken aikaa. Ei toki talven yli, mutta lyhyitä jaksoja kyllä, sanoo lintuharrastaja Ida-Emilia Kaukonen Kaijuli ry:stä.

Lintua pitää kasvattaa positiivisesti vahvistamalla

Kaukonen kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota neitokakadun kouluttamiseen, jottei lintu kokisi traumoja.

- Kakadua pitää kouluttaa positiivisen vahvistamisen metodilla. Lintua ei saa pakottaa mihinkään. Aika yleinen virhe on, että jos lintua yritetään kouluttaa vaikka kädelle tulemaan, niin ihminen menee ja tökkii sen rintakehää ja se on väärin. Lintu pitää motivoida tulemaan kädelle jonkun namin avulla.

Opetin yhdelle koiraskakadulle Star Warsin Imperial Marchin ja nyt sen seurauksena meillä kolme koiraskakadua osaa viheltää sen, kun ne ovat toisiltaan oppineet.

Ida-Emilia Kaukonen

Lintuja ei saa myöskään Kaukosen mukaan ottaa väkisin kiinni, koska silloin lintu alkaa pelkäämään ihmistä.

- Papukaijalla on todella pitkä muisti. Jos lintu otetaan väkisin kiinni ja annetaan uudelle omistajalla, niin mahdollisuudet siihen, että se vielä kesyyntyy pienenevät merkittävästi. Se on yksi syy, miksi ihminen saattaa luopua linnusta.

Nopea lentäjä

Neitokakaduihin erikoistunut lintuharrastaja Ida-Emilia Kaukonen kertoo kakadujen, eritoten koiraskakadujen, olevan erittäin taidokkaita viheltäjiä.

- Opetin yhdelle koiraskakadulle Star Warsin Imperial Marchin ja nyt sen seurauksena meillä kolme koiraskakadua osaa viheltää sen, kun ne ovat toisiltaan oppineet.

Lintu on myös erittäin nopea lentäjä. Alunperin australiainen laji voi saavutta jopa 70 kilometrin tuntivauhdin.

- Se voi hyvin olla, että nämä kakadut eivät ole porilaisia. On tapauksia, että eteläsuomalainen kakadu on löytynyt Keski-Suomesta.

Lue seuraavaksi