Hyppää sisältöön

Kauppias värväsi kauppaan valonnäyttäjiä

Sumiaisissa kauppa-asiat on hoidettu taskulamppujen ja -laskinten avulla. Luovuutta arkiasioiden hoitamisessa jouduttaneen käyttämään monissa kunnissa vielä pitkään.

Keski-Suomessa on edelleen vajaat 10 000 taloutta ilman sähköjä. Eikä helpotusta ole luvassa kovin äkkiä: sähköyhtiöiden mukaan kaikkia sähköverkkojen vikoja ei saada korjattua vielä huomisenkaan aikana.

Verkkoyhtiö Elenian mukaan suurin haaste on johdoille kaatuneiden puiden paikantaminen. Linjoille kaatuneita puita on paljon, ja raivaustyö on hidasta. Yhtiö pitää verkon vaurioita vakavina.

Savon Voima on poistanut asiakaspalvelunumeronsa käytöstä suurhäiriön vuoksi, ja kaikki voimat on keskitetty vikapalvelunumeroon.

Pahimpia vika-alueita ovat yhtiöiden mukaan itäinen Laukaa, Kannonkoski, Kivijärvi ja Sumiainen.

Vain käteiskauppaa

Sumiaisissa sähköt ovat poikki toista vuorokautta. Harri Hännisellä on käynyt kauppa-asiakkaita, vaikka kaupassa on pimeätä.

Kauppias on värvännyt apulaisia näyttämään taskulampuilla valoa asiakkaille ja kirjaamaan hintoja ylös, koska viivakoodinlukija ei toiminut.

Sen jälkeen hinnat on laskettu kassalla taskulaskimella ja ostokset maksettu käteisellä.

- Vaikeata on ollut. Kassat eivät toimi kuin määräajan, ja aggregaatilla yritetään pitää pakasteet kylminä, kauppias summaa.

.
.