1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myyrät mellastavat Ruissalossa - popsivat taimien varsia

Myyrätuhot harmittavat Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Myyrät ovat mellastaneet muovihuoneessa. Hiiret puolestaan olivat tykästyneet jouluruusun nuppuihin.

luonto
Myyrien syömä taimin runko
Myyrät ovat maistelleet tätä tainta oikein urakalla.Minna Rosvall / Yle

Ylipuutarhuri Simo Laine varoittaa myyrien ja hiirien aiheuttamista tuhoista puutarhassa. Hänen mielestään myyriä on enemmän kuin tavallisesti, ja ainakin Turun kasvitieteellisessä puutarhassa myyrät ja hiiret ovat tehneet mittavaa tuhoa.

- Hiiret ovat syöneet jouluruusujen nuppuja. Ne olivat verkon alla lavalla. Olin aikonut siirtää ne sisään, jotta nuput aukeaisivat jouluksi. Kolmesta jouluruususta oli kaikki nuput syöty, harmittelee Laine.

Myyrät puolestaan olivat liikkeellä muovihuoneessa, jonka ovea pidetään usein auki lämpimän sään vuoksi.

Meillä ainakin täällä Ruissalossa on hiiriä ja myyriä reilusti enemmän viime vuoteen verrattuna.

Simo Laine

- Yksi vesimyyrä siinä meni ohikin, kun korjasimme sen aiheuttamia tuhoja. Siipipähkinälaatikon taimet oli syöty maan rajaan asti. Kolmioka oli tuhottu täysin.

Laine neuvoo, että puutarhan kasvit kannattaa suojella talven varalle.

- Meillä ainakin täällä Ruissalossa on hiiriä ja myyriä reilusti enemmän viime vuoteen verrattuna. Jos tulee vielä hyvä lumikerros, on vaarana, että saattaa se herkullinen omenapuu olla siellä kotipihassakin aika pahoin syöty keväällä, neuvoo Laine.

Runkosuoja ja lumen tiukkaan polkeminen rungon ympärille auttavat.

Kukkiva rentukka ennakoi jo kevättä

Yle Turkuun on saapunut kuvallinen viesti kevääseen heränneistä pajunkissoista. Ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että heillä puutarhassa on vähemmän kukkivia kasveja kuin viime vuonna tähän samaan aikaan.

Hän esitteli kuitenkin yhden ikään kuin kevääseen heränneen rentukan. Se esitteli kauniin keltaista kukkaansa lammen rannassa.

- Kolme, neljä viikkoa sitten siinä oli yksi kukka auki, ja nyt siihen on avautumassa taas yksi kukka.

Japaninmagnolialla oli jo kukkasilmut näkyvissä. Laine toivoo, että sää suosii sitä ja se kukkii keväällä hienosti.

Lue seuraavaksi