Hyppää sisältöön

Matkapuhelinverkossa edelleen häiriöitä, VIRVE lähes kunnossa

Teleoperaattorien mukaan eniten häiriöitä esiintyy Keski-Suomen alueella. Häiriöiden korjaantuminen riippuu siitä, miten nopeasti vikaantuneisiin tukiasemiin saadaan sähköt takaisin. Sisäministeriön mukaan lähes kaikki viranomaisverkko VIRVEn häiriöt on saatu korjattua.

Matkapuhelinyhteyksissä esiintyy yhä häiriöitä Eino-myrskyn jäljiltä. Teleoperaattoreiden mukaan eniten häiriöitä esiintyy Keski-Suomen alueella. Häiriöt johtuvat siitä, että osa tukiasemista on ilman sähköä.

Elisan mobiiliverkon palveluiden johtaja Sami Komulainen kertoo, että Elisalla on noin 500 tukiasemaa ilman sähköä myrskystä kärsineellä alueella. Komulaisen mukaan heikoin tilanne on haja-asutusalueella Jyväskylän ympäristössä sekä Mikkelin ja Savonlinnan välillä.

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxén mukaan Soneran vikaantuneista tukiasemista noin 75 prosenttia on jo saatu palautettua toimintaan.

– Varsin laajasti näitä häiriöitä tai vikaantuneita tukiasemia on eilen ja tänään ollut Oulun ja Lahden välisten linjojen välissä, Saxén sanoo.

DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokisen mukaan DNA:n tukiasemista alle 90 on enää ilman sähköjä.

– Kokonaisuudessaan tämä sähköjen saaminen tukiasemiin on mennyt paljon helpommin kuin esimerkiksi vuosien 2010 ja 2011 myrskyissä, Jokinen toteaa.

Teleoperaattoreiden mukaan matkapuhelinverkkojen häiriöiden korjaantuminen riippuu siitä, miten nopeasti vikaantuneisiin tukiasemiin saadaan sähköt takaisin. Huomenna tilanteen pitäisi olla jo parempi.

Viranomaisverkko toimii lähes normaalisti

Sisäministeriön mukaan lähes kaikki viranomaisverkko VIRVEn häiriöt on saatu korjattua.

– Nämä viat ovat johtuneet siitä, että kaupallisilta operaattoreilta vuokratut linjat ovat olleet epäkunnossa. Eli tiedonsiirtolinjoissa tukiasemilta keskukseen on ollut vikoja ja niistä suurin osa on saatu korjattua. Verkko on pelannut kohtuullisen hyvin lähes koko ajan. Joillakin yksittäisillä alueilla on ollut pieniä katvealueita, kertoo Sisäministeriön pelastusosaston valmiusjohtaja Janne Koivukoski.

Hänen mukaansa muutama kymmenen VIRVEn tukiasemaa on vielä pois verkosta. Ne sijaitsevat ympäri Suomea, eivätkä haittaa verkon toimintaa kovin paljon.

Koivukosken mukaan viranomaisverkon palautuminen normaaliksi riippuu kaupallisten operaattoreiden korjausvauhdista. Jotkin yksittäiset tukiasemat ovat sen verran hankalissa paikoissa, että niiden korjaamiseen saattaa kestää useampia päiviä.

.
.