Hyppää sisältöön

Eino tyhjensi Veikontorin pakastealtaat

Sähköt katkesivat Marinkaisten kyläkaupasta Kokkolassa 13 tunniksi. Kaikki kylmätavara oli tämän jälkeen hävitettävä. Moni maatila on jo varustautunut aggregaatilla, joten niissä selvitään pitkistäkin katkoista.

Kauppias Veikko Tömisevä

Sunnuntainen Eino-myrsky koetteli etenkin Keski-Pohjanmaan rannikkoa. Korpelan Voiman alueella pahimmillaan yli puolet asiakkaista oli ilman sähköä sunnuntaiaamuna. Monen kohdalla katkos venyi kierroksen, toisilla kaksikin kierrosta kellon ympäri ja maanantaina illansuussa verkkoyhtiöllä oli viitisensataa asiakasta ilman sähköä.

Marinkaisten keskustassa K-Veikontori jäi 13 tunniksi ilman sähköä, päivä oli kauppiasperheelle piinaava.

– Meidän olisi pitänyt kauppa avata, mutta sähköä ei ollut. Sitten selvisi, että sähköä ei tulekaan ja aloimme tyhjentää tiskejä, kertoo kauppias Veikko Tömisevä.

Kauppa joutuu uusimaan kaikki kylmätuotteensa, mutta uusien tuotteiden saaminen vie useita päiviä. Tömisevä arvioi, että tavaraa tuhoutui 10 - 20 000 euron edestä.

– Kyllähän siinä päällimmäisenä tulee hätä mieleen, että mitäs nyt. Kyllä se voimattomaksi vetää tämmöisen edessä, kuvailee Tömisevä tuntemuksiaan huomattuaan kylmiöiden lämpenevän.

Kyllähän siinä päällimmäisenä tulee hätä mieleen, että mitäs nyt. Kyllä se voimattomaksi vetää tämmöisen edessä.

Kauppias Veikko Tömisevä

Maatiloilla jo paljon aggregaatteja

Keskipohjalaisilla maitotiloilla on jo paljon traktoriin kytkettäviä aggregaatteja eli varavoimaloita. Moderni maatila ei kauaa selviä ilman virtaa, sillä navetan ilmanlaatu huononee nopeasti ilman ilmastointia, ruokinta-automaatit eivät toimi ja maitotankit lämpenevät niin, ettei maitoa voida enää ottaa meijerillä vastaan.

Keski-Pohjanmaalla maatilat ovat vauhdittaneet aggregaattien hankintaa yhteisostoin. Jukka Parpala oli Kälviällä yksi puuhamiehistä.

– Siitä on viisi, kuusi vuotta kun aloimme porukalla hommata tarjouksia aggregaateista. Yhteisostoon tuli parikymmentä tilaa ja hinta laski paljon. Myrskyt lisääntyvät ja ovat rajumpia ja tämä taas osoitti kerran, että kannattaa varautua ja olla aggregaatti, kertoo Parpala.

Parpalan mukaan varavoimala on tienannut jo itsensä. Edellinen "ennätys" käyttötunneissa oli kuusi, nyt aggregaatti jyskytti kaksi kertaa kauemmin.

Verkkoyhtiössä tehdään pitkiä päiviä

Korpelan Voimalle laaja myrskyrintama aiheutti pistemäisiä tuhoja laajalle alueelle. Esimerkiksi syöksyvirtausten aiheuttamat totaaliset tuhot on verkkopäällikkö Ilpo Karsikkaan mukaan helpompia korjata, koska ne ovat kapeammalla alueella.

– Jotkut miehet ovat tehneet jopa 20-tuntista päivää. Moni on sanonut jäävänsä niin kauaksi, että viat saadaan korjattua. Heidät pitää oikein pakottaa lepäämään, onhan kyse myös sähkö- ja työturvallisuudesta.

Verkkoyhtiöllä on aina reaaliaikainen tieto siitä, missä sähköt ovat poikki. Sähkökatkoksista onkin turha soittaa energiayhtiölle, sen sijaan arvokkaita ovat tiedot siitä, missä kohdin linjoilla makaa puita. Kaikkia linjakohtia ei maastossa ehdi silmämääräisesti tarkistaa, siksi vikoja paikanneteen kokeilemalla, se näkyy kodeissa uudelleen toistuvina katkoina.

– Aina kun joku oksa tai puu koskettaa linjaa, niin se vaikuttaa isommalla alueella. Kun siellä on yksittäinen vika, niin kokeilemalla selviää, pysyvätkö sähköt päällä johonkin asti linjalla. Niin sitä vikaa yleensä haetaan, sen takia ne sähköt sitten räpsyvät kotona. Ihmiset saattavat ihmetellä, että mikä täällä on kun ne eivät pysy päällä. Se johtuu siitä, että jossain kauempana olevaa vikaa etsitään.

Kokkolan Kotkamaa on yksi laajimmista katkoista kärsineistä alueista, Matti Vesannolla sähköt katkesivat vuorokaudeksi, mutta se ei miestä häirinnyt.

– Ei, pistettiin takkaan ja hellaan tulet niin saatiin kahvit keitettyä ja ruuat tehtyä. Juuri tarkastin pakasteet, eivät nekään olleet menneet miksikään, kertoo Vesanto.