1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi polkaisi käyntiin metsien uudelleenlaskennan

Metsät ja niiden käyttäminen hiilidioksidipäästöjen sitomisessa on ollut tänään esillä YK:n kansainvälisessä ilmastokokouksessa Puolassa. Ympäristöministeri Ville Niinistö on vetänyt useiden maiden ministereiden yhteistä keskustelua metsistä ja niiden käytöstä hiilinieluina.

Kotimaan uutiset
Ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) johti Varsovassa eri maiden välistä epävirallista keskustelua metsistä ja maankäytöstä.
Ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) johti Varsovassa eri maiden välistä epävirallista keskustelua metsistä ja maankäytöstä.Petteri Juuti / Yle

Jo Kioton ilmastosopimuksessa vuonna 1997 sovittiin, että jos metsäpinta-ala pienenee, se lasketaan hiilidioksidin päästöksi. Myös Durbanin ilmastokokouksessa vuonna 2009 päätettiin laskentamallista, joka perustuu metsien pinta-alalle, eikä niiden sisältämälle hiilelle. Nyt Suomi ja muut maat pyrkivät saamaan kahden vuoden päästä tehtävään Kiotoa seuraavaan Pariisin ilmastosopimukseen pykälän, jossa metsiä saisi käyttää nykyistä enemmän kompensoimaan hiilidioksipäästöjä.

Yksi muutos nykyiseen olisi se, että metsien hiilinielut lasketaan puukuutioiden, ei pinta-alan perusteella. Metsät toimivat hiilinieluina, sillä ne kasvaessaan sitovat ilmakehää lämmittävää hiilidioksidia.

Kun nyt esimerkiksi rakennetaan talo tai tie, laskennallisesti metsät vähenevät, vaikka esimerkiksi Suomessa käy päin vastoin - puun määrä maassamme kasvaa. Näin siksi, että pystyyn jätetyn metsän biomassa Suomessa lisääntyy koko ajan, ja metsät sitovat koko ajan enemmän hiilidioksidia. Siksi nykyinen laskentamalli on erityisen epäedullinen Suomelle, jolla on paljon metsää, 70 prosenttia maan pinta-alasta.

- Suomen tarkoitus on, että olisimme keskeisessä asemassa uusimassa lähes mahdottomia laskentasääntöjä, ettei niitä tulisi uuteen sopimukseen, sanoo ilmastoasioiden erityisedustaja Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Maat yksimielisiä tavoitteista

Varsovan ilmastokokouksessa avattiin keskustelu metsien hiilinieluista poliittisella tasolla. Niinistö oli tänään pääpuhujana ministereiden välisessä epävirallisessa keskustelussa. Keskeisten teollisuus- ja kehitysmaiden edustajista koostunut paneeli oli yksimielinen siitä, että uudessa ilmastosopimuksessa metsä- ja maankäyttöasiat on ratkaistava kokonaisvaltaisemmin ja maiden ominaispiirteet huomioiden.

- Kaikki maat, jotka olivat paikalla, ihan ministeritasoa myöten, sitoutuivat siihen että metsien käyttöön ja maankäyttöön liittyviä asioita valmistellaan nyt niin, että uudessa sopimuksessa kannustimet olisivat kunnossa kaikenlaisille maille tehdä kestävää metsänhoitoa ja edistää metsien suojelua. Tämä Suomen kannalta tärkeä teema meni nyt vahvasti eteenpäin, Niinistö sanoo.

Nähtäväksi jää saako Suomi ja muut maat, kuten Kanada ja USA, ja esimerkiksi Kiina ja Intia tahtonsa kirjattua kahden vuoden päästä sidottavaan Pariisin sopimukseen. Suomi on yksi metsäisimpiä maita maailmassa, joten ainakin Suomelle kyse on erittäin tärkeästä asiasta.

- Ei välttämättä Varsovassa, mutta tulevissa kokouksissa kyllä, sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka.

Lue seuraavaksi