Hyppää sisältöön

USA hylkää 200-vuotisen Monroen opin

Monroen doktriini on vaikuttanut vahvasti erityisesti Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan suhteisiin. Yhdysvallat katsoi Latinalaisen Amerikan kuuluvan sen vallan piiriin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry julisti maanantaina maan hylkäävän Monroen opin, joka on määrittänyt Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa melkein 200 vuotta. Erityisen vahvasti Monroen doktriini on vaikuttanut Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan suhteisiin.

Monroen doktriinina tunnetun opin otti käyttöön vuonna 1823 Yhdysvaltain tuolloinen presidentti James Monroe.

Monroen opissa maapallo jaetaan kahteen alueeseen, itäiseen ja läntiseen. Doktriinin mukaan kaikki eurooppalaisten valtioiden yritykset saada haltuunsa alueita Pohjois- tai Etelä-Amerikassa katsottaisiin vihamielisiksi ja Yhdysvallat estäisi tämän tarvittaessa sotilaallisella voimalla. Latinalaisen Amerikan katsottiin kuuluvan Yhdysvaltain vaikutusvallan piiriin. Vastaavasti Yhdysvallat ei puuttuisi Euroopan asioihin.

Ulkoministeri Kerry sanoi Amerikan valtioiden järjestön kokouksessa pitämässään puheessa, että tähän mennessä maan presidentit ovat soveltaneet Monroen oppia ja tehneet samantapaisia päätöksiä.

- Olemme nyt tehneet toisenlaisen valinnan, ja Monroen doktriinin aikakausi on loppu. Yhdysvallat on on sanellut läntisen pallonpuoliskon politiikkaa monta vuotta, mutta nyt olemme siirtyneet eteenpäin, totesi Kerry.

Kerryn mukaan Yhdysvallat siirtyy Latinalaisen Amerikan maiden suhteen sanelupolitiikasta yhteistyölinjalle. Kerry sanoi, että jatkossa Yhdysvallat kohtelee Latinalaisen Amerikan maita tasavertaisina kumppaneina, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.

Ulkoministeri Kerry sai monet Latinalaisen Amerikan maiden johtajat raivoihinsa aiemmin tänä vuonna esittämällään kommentilla "läntinen pallonpuolisko on meidän takapihamme".

Muun muassa Bolivian presidentti Evo Morales närkästyi Kerryn puheista niin, että karkotti Yhdysvaltalaisen avustusjärjestö USAIDin maasta.

.
.