1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK valmis lähettämään rauhanturvaajia Keski-Afrikan tasavaltaan

YK varoitti kansanmurhan vaarasta Keski-Afrikan tasavallassa, koska maa on luisunut kaaokseen maaliskuussa tehdyn vallankaappauksen jälkeen.

YK valmistautuu lähettämään rauhanturvajoukkoja vallankaappauksen jäljiltä kaaoksessa olevaan Keski-Afrikan tasavaltaan, kertoo järjestön pääsihteeri Ban Ki-moon. Mikäli maan tilanne huononee nykyisestä nopeasti, YK on valmis siirtämään joukkoja myös muista läheisistä YK:n tehtävistä.

YK varoitti aiemmin tässä kuussa, että Keski-Afrikan tasavallassa on kansanmurhan vaara, koska vajaan viiden miljoonan asukkaan maa on luisunut kaaokseen maaliskuussa tehdyn vallankaappauksen jälkeen.

Seleka-kapinalliset valloittivat tuolloin pääkaupunki Banguin, ja syöksivät vallasta presidentti Francois Bozizen.

Seleka on kohdistanut väkivaltaa maan kristittyihin ja kirkkoihin. Kristityt ovat puolestaan luoneet aseellisia itsepuolustusjoukkoja, jotka tekevät vastaiskuja muslimeja vastaan.

Maassa on tällä hetkellä Keski-Afrikan talousyhteisön lähettämä 2 500 hengen vahvuinen rauhanturvajoukko. Pääsihteeri Banin mukaan Afrikan unioni ottaa joukot vastuulleen joulukuussa, ja samalla niiden vahvuutta kasvatetaan 3 600 rauhanturvaajaan.

Keski-Afrikan tasavallalla on runsaat luonnonvarat, ja sen maaperästä löytyy kultaa, timantteja ja uraania. Maassa on ollut vuosikymmenien ajan epävakaista.