1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia-kaupat

Analyytikko Nokian puhelinmyynnistä: Yllättävän vahva kesä, mutta se ei riitä

Talouslehti Forbesiin kolumneja kirjoittava Tero Kuittinen uskoo, että Android ja iOS menevät menojaan Windows-puhelinten valonpilkahduksista huolimatta.

Nokia-kaupat
Analyytikko Hannu Rauhala ja osakesäästäjien edusmies Antti Lahtinen.
Aamu-tv:ssä keskusteltiin Nokian ylimäärärisen yhtiökokouksen merkityksestä. Mikä mahtaa olla yhtiön tulevaisuus sen jälkeen, kun puhelinkaupasta saadut MIcrosoft-miljardit ovat taskussa? Vieraina analyytikko Hannu Rauhala ja osakesäästäjien edusmies Antti Lahtinen. Puhelimitse keskusteluun osallistui analyytikko Tero Kuittinen.

Nokiaa seuraava analyytikko Tero Kuittinen arvioi, että yhtiö on viime aikoina onnistunut peruspuhelinten ja halpojen älypuhelinten markkinoilla.

– Asha-mallisto on myynyt paljon odotettua paremmin, ja peruspuhelimien myynninlasku on taittunut. Myös Lumian halpamalli on saatu hyvään vetoon. Siinä mielessä on ollut yllättävän vahva kesä, Kuittinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Kuittinen kuitenkin lisäsi, että alhaiset hinnat ovat olleet iso syy menestykseen. Hänen mukaansa Nokian älypuhelimia on myyty tappiolla.

– Siihen ei koskaan saada vastausta, milloin älypuhelimissa olisi päästy voitolle. Microsoft pystyy tukemaan tappiollista markkinaosuuden kasvattamista paljon pidempään kuin Nokia, eli siinä mielessä jollain tapaa ymmärrän myyntipäätöksen.

Nokian uusi Lumia 1520 -puhelin on saanut kehuja mm. Engadget (siirryt toiseen palveluun)- ja Mashable (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivuilla. Kuittinen ei silti usko, että Windows-puhelimet pystyisivät kuromaan kiinni Androidin ja iOS:n etumatkaa.

– Nokian olisi ollut parempi hypätä Androidin kelkkaan joskus muutama vuosi sitten.

Yle Uutiset seuraa tiistaina tiiviisti Nokian ylimääräistä yhtiökokousta. Kello 14 alkavassa kokouksessa käsitellään yhtiön matkapuhelinliiketoiminnan myyntiä ohjelmistojätti Microsoftille.

Lue seuraavaksi