Tutkimus: Koeputkilapset eivät ole syöpävaarassa

Koeputkihedelmöityksellä on syntynyt noin viisi miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

terveys

Koeputkihedelmöityksellä alkunsa saavat eivät sairastu lapsuusiän syöpiin sen todennäköisemmin kuin muutkaan lapset, tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun) osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä hedelmöityshoitojen ja lapsuuden syöpien väliltä on löydetty yhteyksiä muutamassa aikaisemmassa tutkimuksessa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 100 000 hedelmöityshoidon avulla syntyneen seurantaan, joka kesti keskimäärin 15 vuotta. Tänä aikana ei löytynyt näyttöä siitä, että heillä olisi ollut tavallista enemmän lapsuusiän syöpiä.

Tutkijat löysivät silti viitteitä hieman suurentuneesta riskistä sairastua pahalaatuiseen ja harvinaiseen hepatoblastooma-maksakasvaimeen tai rabdomyosarkoomaan, mutta käytännössä riskit olivat erittäin pieniä. Yhteydet saattoivat myös johtua alhaisesta syntymäpainosta tai vanhempien hedelmättömyyteen liittyvistä seikoista, joten ei ole selvää mikä rooli itse hedelmöityshoidoilla oli näissä syövissä.

Koeputkihedelmöityksellä on syntynyt noin viisi miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Koeputkihedelmöityksiä alettiin tehdä 1970-luvun loppupuolella.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim