HS: Vapaavuori moittii Solidiumia

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toiminta Talvivaaran omistajana saa tiukat moitteet elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok.) Helsingin Sanomien haastattelema ministeri moittii Solidiumia muun muassa passiivisuudesta ja kokonaisvaltaisen otteen puutteesta.

talous
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori eduskunnassa 15. marraskuuta.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori eduskunnassa 15. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori moittii valtion sijoitusyhtiötä Solidiumia passiiviseksi ja vaisuksi toimijaksi kaivosyhtiö Talvivaaran omistajana.

Helsingin Sanomien haastattelussa Vapaavuori sanoo, että Solidiumin olisi pitänyt aikaisemmin ja aktiivisemmin hakea vaihtoehtoja ja pohtia eri skenaarioita yhtiön kohdalla.

– Pohjustus olisi auttanut viimeistään siinä vaiheessa, kun Talvivaara tuli muiden valtion toimijoiden syliin, ministeri sanoo lehdelle.

Vapaavuoren mukaan ajoissa tehty pohjustustyö olisi saattanut auttaa pitämään Talvivaaran nykynäkymät parempina.

Yhtiö haki yrityssaneeraukseen, mutta se saattaa jopa ajautua konkurssiin. Tähän mennessä Solidium on sijoittanut kaivosyhtiöön noin 149 miljoonaa euroa. Omistusten arvo on nyt noin kymmenen miljoonaa euroa.

Ministerin arvion mukaan Solidiumilla on myös se ongelma, ettei se ota valtion kokonaisintressiä huomioon. Vastuullisen omistajan pitäisi kuitenkin voiton maksimoinnin sijaan ottaa yhtiöistä kokonaisvaltaisempi ote, ministeri Jan Vapaavuori sanoo lehden haastattelussa.