1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Mielenterveysbarometri: Miehet ja nuoret karsastavat kuntoutujia

Yhä useampaa suomalaista ei haittaa naapurissa asuva mielenterveyskuntoutuja. Väestöryhmien välillä on kuitenkin selviä eroja.

terveys

Suomalaisten asenteet mielenterveyskuntoutujia kohtaan ovat muuttuneet hieman suvaitsevimmiksi. Mielenterveyden keskusliiton julkaiseman barometrin mukaan 23 prosenttia ei haluaisi naapurikseen mielenterveyskuntoutujaa, kun vastaavasti ajatteli kaksi vuotta sitten 28 prosenttia.

Miehet ovat huomattavasti naisia epäluuloisempia. Miehistä 28 prosenttia ei haluaisi naapurikseen mielenterveyskuntoutujaa, naisista näin ajattelee 18 prosenttia.

Asenteet tyypillisesti lievenevät iän myötä. Alle 25-vuotiaista jopa 39 prosenttia ei haluaisi naapurikseen mielenterveyskuntoutujaa, yli 60-vuotiaista enää 13 prosenttia.

Kuntoutujista 44 prosenttia kokee joutuneensa leimatuksi sairautensa takia. Kaksi vuotta sitten näin koki 46 prosenttia, mutta sitä ennen luku on ollut aina alle 40 prosentin barometrin alusta eli vuodesta 2005 lähtien.

Mielenterveysbarometriin haastateltiin yli 300:aa kuntoutujaa ja omaista sekä yli 900:aa muuta suomalaista. Lisäksi internetkyselyyn vastasi lähes tuhat psykiatria ja psykologia.

Lue seuraavaksi