Kabulin enkeli

Hän antaa sodan uhreille uudet jalat ja ihmisarvon. Alberto Cairo on auttanut afgaaneja yli 20 vuoden ajan. Toimittaja Rauli Virtanen.

Silminnäkijä (tv)
Kun ihminen menettää jalan, menettää hän osan arvokkuudestaan, sanoo Alberto Cairo
Hän antaa sodan uhreille uudet jalat ja ihmisarvon. Alberto Cairo on auttanut afgaaneja yli 20 vuoden ajan. Toimittaja Rauli Virtanen.

Lakimiehen uran ja kotimaansa Italian yli 20 vuotta sitten taakseen jättänyt fysioterapeutti Alberto Cairo lienee Afganistanin rakastetuin ulkomaalainen.

Marraskuussa hän sai Kansainvälisen Punaisen Ristin arvostetuimman tunnustuksen, Henri Dunant-mitalin.

Punaisen Ristin ortopedian klinikkaa johtava Cairo tunnetaan "Albertona", "Kabulin enkelinä" tai "kaikkien amputoitujen isoisänä", kuten eräs hänen työntekijöistään nauraen kertoo.

Alberto Cairon johtamilla fysioterapian klinikoilla Afganistanissa ei hoideta pelkästään sotavammoja vaan myös kehitys-, CP- ja selkäydinvammaisia.
Yle/Rauli Virtanen

Afganistanissa 12 kertaa käynyt toimittaja Rauli Virtanen halusi tehdä dokumentin tuosta hänen entuudestaan tuntemastaan ja ihailemastaan auttajasta.

Virtanen ja Afganistanissa yhtä usein käynyt konkarikuvaaja Ivar Heinmaa tallensivat Cairon pyyteettömän työn ja elämäntarinan dokumentiksi. Se kertoo mitä on olla vammautunut sodan ja rauhan julmassa ja lempeässä maassa.

Kuvausten aikana Cairo paljasti saavansa vuoden lopulla Punaisen Ristin arvostetun tunnustuspalkinnon.

Cairon johtamilla klinikoilla hoidetaan, kuntoutetaan ja varustetaan apuvälineillä maksutta ennen kaikkea sotavammaisia ja amputoituja afgaaneja, mutta myös kehitys-, CP- ja selkäydinvammaisia henkilöitä pikkulapsista mummoihin ja vaareihin.

Lähes kaikki Cairon värväämät työntekijät ovat vammaisia, kuten ohjelmassa esiintyvä herra Farooq, jolta talebanit katkaisivat oikean käden ja vasemman jalan.

Afganistanille itsensä uhrannut Cairo sanoo ihailevansa ympärillään olevia ihmisiä, mutta myöntää humoristisesti samaan hengenvetoon, että joskus hänen tekisi mieli kuristaa joku hengiltä. Joskus hän saattaa poistua itkemään, mutta palaa sitten jatkamaan työtä, josta hän omasta mielestään saa enemmän kuin mitä pystyy antamaan.

Alberto Cairo ja ohjelman tekijät Ivar Heinmaa ja Rauli Virtanen.
Alberto Cairo (kesk) ja ohjelman tekijät Ivar Heinmaa ja Rauli Virtanen.Yle / Rauli Virtanen.

- Tämä on surullinen paikka, mutta myös toivon paikka, hän sanoo salissa, missä liikuntavammaiset taistelevat sinnikkäästi uudelleen kävelemään.

Nyt Alberto Cairo kantaa huolta siitä, mitä tapahtuu maalle ensi vuoden jälkeen kun kansainvälinen yhteisö sieltä vetäytyy. Talebanien ajan ja 90-luvun verenvuodatuksen nähneenä hän ei itse aio lähteä minnekään.

Hänen uusin unelmansa on luotsata Afganistanin pyörätuolikoripallojoukkue paralympialaisten voittajaksi.

Uusinta sunnuntaina 8.12. klo 20.30.