Järvilohen pelastusoperaatiosta kuuluu hyvää: Kutupesiä löytyi

Sukupuuton partaalla olevan Saimaan järvilohen kutupesiä on löytynyt Ala-Koitajoesta Pohjois-Karjalassa. Löydöt ovat lupaava alku pelastusoperaatiolle.

Kotimaa
Saimaan järvilohi
YLE / Riikka Heikkilä

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen pelastusoperaatio on alkanut lupaavasti. Ala-Koitajoesta on löytynyt järvilohen kutupesiä. Kalaviranomaiset yrittävät saada sukupuuton partaalla olevan lajin lisääntymään ja kasvamaan koskialueilla.

- Ensimmäisiä kutupesiä on pystytty varmistamaan. Ainakin osa lokakuussa siirretyistä kutuvalmiista kaloista on kutenut, piilottanut mätinsä soran joukkoon. Aika lailla odotettiin, että kutuvalmiit kalat toimisivat näin. Tässä meille on uutta se, missä kohti täsmälleen kutupesät koskialueella ovat, Piironen kertoo.

Ensimmäisiä kutupesiä on pystytty varmistamaan. Ainakin osa lokakuussa siirretyistä kutuvalmiista kaloista on kutenut tänne, piilottanut mätinsä soran joukkoon.

Jorma Piironen

Korkein hallinto-oikeus velvoitti alkuvuonna voimayhtiö Vattenfallin lisäämään Ala-Koitajoen virtaamaa kutupaikkojen muodostumiseksi. Vähimmäisjuoksutuksia koskeville määräyksille annettiin seitsemän vuoden voimassaoloaika. Jorma Piirosen mukaan kutuoloja pitää parantaa vielä ensi vuonna.

- Joessa on aika niukasti pienempää soraa ja hiekkaa, joten kunnostustoimintaa Ala-Koitajoella pitää varmaan tehdä ensi syksyä varten. Merkit ovat kuitenkin positiiviset, sillä kalat toimivat kuten niiden pitääkin toimia, Jorma Piironen sanoo.

Ala-Koitajoki on käytännössä Saimaan järvilohen viimeinen poikastuotantoalue.