Lahti muuttuu vauhdilla - pysytkö keskustan perässä?

Jos tori on kaupungin keskustan merkki, on Lahden keskusta nyt kirjaston ja kaupunginteatterin välissä. Pienyrittäjän mielestä keskustan vetovoimaisin putiikin paikka on Rautatienkadulla ja rautatieaseman vierellä Asemapäällikön talossa odotetaan matkakeskusta ja sen tuomaa myllerrystä varuillaan.

Kotimaa
Asemapäällikön talo
Tanja Perkkiö / Yle

Missä on Lahden kaupallinen keskusta, kun torin paikalla on työmaamonttu, sen ympäristöstä liike yksi toisensa perään lopettaa ja muuallakin keskustassa rakennetaan ja korjataan? Kauppakeskus Triossa on saman katon alla paljon erikoistavarakauppoja ja Karistoon noussut Karisma on kaupungin toinen suuri erikoiskauppakeskus. Paavolassa on sekä ruokakauppoja, että erikoistavarakauppaa. Launeella on ollut markettikeskittymä jo vuosikymmeniä ja viimeisen vuosikymmenen aikana suurkauppa on noussut myös Holmaan - ja erikoistavarakauppakeskittymä Renkomäkeen.

Keskellä pitäisi olla keskustan, mutta se tuntuu liikkuvan ihmisten ja kauppojen mukana, tuumii Asemapäällikön talosta katseleva käsityöyrittäjä Salla Poutiainen. Hän toivoo Rautatienkadun kivijalkakauppojen pitävän pintansa ja imua asemalta Aleksille kulkevalla väylällä tuntuukin olevan.

- Rautatienkadulla on vanhoja taloja, yhteistyötä ja kivaa tunnelmaa, kehuvat Rautatienkadulle muualta keskustasta muuttaneet yrittäjät.

- Kun pääsin muuttamaan Lahden parhaalleliikepaikalle, tartuin tilaisuuteen, totesi Marakattimarssin yrittäjä Henna Lindroos muuttoaan Lahden Hämeenkadulta Rautatienkadulle. Samalla yritys asettui saman katon alle kahden muun yrittäjän kanssa. Merja Lohisalo, Jonna Tammisto ja Henna Lindroos perustivat Puodin ja ylistävät joukolla Rautatienkatua Lahden putiikkikeskittymänä.

Salla Poutiainen työhuoneessaan Asemapäällikön talossa
Salla Poutiainen työhuoneellaan kettuna.

- Ei meillä pienyrittäjinä olisi mitään mahdollisuuksia torin tuntumassa, sillä ei ole varaa katsella kahta vuotta työmaata, ja Lahdenkatukin hiljeni, pohtivat puotilaiset.

Nyt on hieman masentava vaihe, mutta on ihmisillä halu asioida pienissä kaupoissakin.

Rautatieaseman kupeesssa Asemapäällikön talossa työhuonetta ja putiikkia pitävä Salla Poutiainen katselee kaupunkiaan mietteissään.

- Nyt on hieman masentava vaihe, mutta on ihmisillä halu asioida pienissä kaupoissakin. Täällä oli mieletön tungos ravintolapäivänä, kun avasimme pop-upamyymälän, joka on avoinna jouluun saakka.

Koruja ja tekstiilejä työstävä Salla Poutiainen muutti muotoilijoiden työhuoneyhteisöön, joka on toiminut Asemapäällikön talossa muutaman vuoden ajan. Minna Vainikka ja Eeva Väänänen tekevät hopeasta, mukana ovat myös opiskelija Susanna Lehvonen ja kuvataiteilija Antti Helen. Pienyrittäjä-käsityöläisille muotoiljoille yhteisö on tärkeä.

- Seuraava kaupunginkin keskipiste voisi olla tässä, haaveilee Salla Poutianen tulevan matkakeskuksen tuovan elämää asemanseudulle.

Työmaa Harjukadulla
Harjukadulle Lahden kansanopiston viereen rakennetaan uutta. Tanja Perkkiö / Yle