Pohjois-Karjalan keskustan ehdokassopimus: Eettinen ohjeistus vai änkyrän suukapula?

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri halua ennaltaehkäistä poliittiset möläytykset ja solvaukset. Keskustapiiri on hyväksynyt ehdokassopimuksen, jossa määritellään pelisäännöt tuleviin eduskuntavaaleihin 2015. Sopimuksen allekirjoittavat ehdokkaat sitoutuvat muun muassa kunnioittamaan toisiaan ja kaikkia väestöryhmiä. Esimerkiksi toisen kepulaisen ehdokkaan julkinen nimeltä kritisoiminen voi tuoda potkut ehdokaslistalta tai 5000 euron sakot.

Kotimaa
Keskustan Pohjois-Karjalan piiri
Keskustan Pohjois-Karjalan piiriYle

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri on hyväksynyt ehdokassopimuksen, jossa määritellään piirin sisäiset pelisäännöt tuleviin eduskuntavaaleihin.

Vuoteen 2019 saakka voimassa olevan sopimuksen allekirjoittavat ehdokkaat sitoutuvat kunnioittamaan toisiaan, toisten puolueiden ehdokkaita sekä kaikkia väestöryhmiä.

Ehdokkaalla on oikeus olla asioista eri mieltä, mutta esimerkiksi toisen kepulaisen ehdokkaan tai puoluejohdon julkinen nimeltä kritisoiminen negatiivisessa asiayhteydessä voi tuoda potkut ehdokaslistalta tai 5000 euron sakot.

Eettinen ohjeistus

Piirin toiminnajohtaja Antti Varis sanoo, että ehdokassopimus on sisällöltään eettinen ohjeistus.

- Perussisältö on se, että haluamme ennakkoon kertoa meidän kannattajaille, äänestäjille ja kaikille sen, mitä mieltä olemme tietyistä eettisistä asioista. Nykäänhän käytetään paljon eettisiä ohjeistuksia. Monilla yrityksilläkin on.

Ei saa loukata toisia ihmisiä aiheettomasti.

Antti Varis

- Ei saa loukata toisia ihmisiä aiheettomasti, eikä solvata muun muassa toisia väestöryhmiä. Tämänhän pitäisi olla ihan itsestään selviää, Varis sanoo.

Variksen mukaan ylilyöntejä ja loukkauksia on päässyt tapahtumaan politiikassa valtakunnan tasolla viime aikoina, joten nyt oli oikea aika reagoida ja sopia pelisäännöistä.

Suut suppuun?

Toiminnanjohtajan mukaan sopimukselle ei ole erikseen pyydetty lupaa puoluejohdolta, mutta puoluetoimiston tiedossa on ollut, että sopimus on teon alla.

Vaaleissa käydään kovaa kamppailua puolueiden ja ryhmittymien sisällä. Vaikeuttaako sopimus äänestäjän mahdollisuuksia vertailla keskustan ehdokkaiden eroja, jos he eivät voi kiistellä kiivaasti, nimeltä mainiten tehdyistä tai tekemättömistä asioista? Suitsitaanko ehdokassopimuksella suita?

- Ei millään tavalla. Sopimuksessahan lukee, että meillä on oikeus olla erimieltä asioista niin omien ehdokkaiden, puoluejohdon kuin muidenkin keskustalaisten toimijoiden kanssa ja meillä on oikeus tuoda mielipiteemme julki. Miten tämä suitsee kenenkään suuta?

Miten tämä suitsee kenenkään suuta?

Antti Varis

- On eri asia se, että eri väestöryhmiä ei pidä solvata. Kuin myös nimeltä mainitseminen, se on aivan turhaa. Kyllä asioilla pärjää. Asioista pitääkin olla eri mieltä. Siihen kannustamme, Antti Varis sanoo.

Laillisesti mennään

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan keskustaväen sorvaama sopimus on lainmukainen.

Sopimuksia saa tehdä.

Matti Tolvanen

- Ei tässä mitään lainvastaista ole. Sopimuksia saa tehdä. Myöskin sanktion eli uhkasakon saa sopimukseen asettaa.

Tolvanen kuitenkin viilaisi ehdokasopimuksen sanamuotoja. Sopimuksessa todetaan: "Ilman allekirjoitettua sopimusta ehdokas ei ole vaalikelpoinen ja täten häntä ei aseteta ehdolle eduskuntavaaleihin."

- Vaalikelpoisuuutta ei voi puolue määritellä. Vaalikelpoisuus on määritelty laissa. Riittäisi, jos luki vain, että ilman sopimusta ei aseteta ehdolle eduskuntavaaleihin. Ehdolle asettamisesta päättää puolue, mutta vaalikelpoisuuden ratkaisee viime kädessä vaalipiirilautakunta, Tolvanen opastaa.

Professori Tolvasen mukaan sopimus ilman muuta rajoittaa jossain määrin sananvapautta, mutta ihminen voi luopua tiettyyn määrään perusoikeuksistaan.

- Jos kävisi niin, että käynnistyisi riita, onko joku rikkonut sopimusta vai ei, niin viime kädessä käräjäoikeus ja hovioikeus ratkaisisivat sen kysymyksen.

- On mahdollista, että uhkasakkomääräys voisi kohtuuttomasti rajoittaa ehdokkaan sananvapautta. Lopputulosta ei voi lähteä ennakoimaan, Matti Tolvanen pohdiskelee.

Keskustapiirin ehdokassopimuksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti