1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirpputorilla kaupaksi käyvät tekohampaatkin

Pöytiä vuokraavat kirpputorit elävät kulta-aikaa loppusyksystä, kun vaatekaappien sisältö on vaihtunut talviseen ja vääränkokoiset vaatteet ja talviurheiluvälineet pannaan kiertämään. Kaikille kirppiksille ei ennen joulua enää pääsekään. Kirpparilla kiertää käyttötavara – eivätkä tekohampaatkaan jää pöytään.

Kotimaan uutiset
Kirpputorin tavarahyllyjä.
Pirkko Tainio / Yle

Vilkas kausi kirpputoreilla alkaa heti helteiden loputtua ja kestää vuodenvaihteeseen. Sitten pienen hiljaisen kauden jälkeen tahti taas kiihtyy, kuvailevat kirpputoriyrittäjät Kokkolasta, Kannuksesta ja Ylivieskasta.

Marraskuun loppupuolella pöytää toivova ei sitä enää välttämättä ennen joulua aakaan, vaikka haluaisi lähteä myymään kaappisiivouksessa paljastuneita vaatteita. Katja Petäjäsoja Ylivieskasta on nähnyt yhdeksän yrittäjävuoden aikana syyn vuodenkiertoon:

– Menee keväällä etsimään kevätkamppeet esille ja huomaa. että lasten kamppeet ovat jääneet pieneksi ja sama on välillä valitettavasti itselläkin... Ja sama on syksyllä. Sitten tulee mentyä myymään: tietää, että pystyy säästämään, kun on muitakin joilla on sama tilanne. Tietää, että niitä löytyy ja että joku ehkä etsii sinun kokoasi, joka on jäänyt sinne roikkumaan.

Tietää, että pystyy säästämään, kun on muitakin joilla on sama tilanne.

Kirpputoribisneksessä hävikki ei poikkeuksellisesti olekaan varsinaisen yrittäjän murhe, vaan pöydän vuokraajan. Heli Korkiakangas Kirpputorimarketista Kokkolasta sanoo, ettei voinut aluksi käsittääkään jonkun varastavan kirpputorilta:

– Se ei ole suoranaista varastamista, vaan vaihdetaan hintalappuja ja sellaista. Kyllä sitä tapahtuu, mutta on vaikea sanoa, kuinka paljon.

Kirpputorilla kierretään jakemassa lasia ja antiikkia, mutta myös arkista käyttötavaraa. Korkiakangas uskoo, että joululahjojakin pöydistä ostetaan:

– Sehän on lahjansaajalle uusi, olipa uusi tai vanha.

Kierrättäjät, tuunaajat ja keräilijät

Yrittäjä Camilla Vuolle Kokkolasta sanoo, ettei pöydänvuokraajan perustyyppiä olekaan. Myös asiakaskunta on monipuolinen antiikin etsijöistä peruskiertäjiin. Vuokrakirpputorien eduksi hän näkee sen, että ihmiset pitävät myyntipaikat siisteinä – siisteys kun on Vuolteen mukaan nykyään kirpputorillakin todella tärkeää.

– Tavaran laatu on parantunut ja asiakasmäärät kasvaneet – nyt eletään parasta aikaa kirpputoribisneksessä, summaa Vuolle.

Sanna Siltala Kannuksesta on samalla linjalla. Jonossa olevat myyjät eivät kaikki ehdijoulumarkkinoille, sillä siivouksen jäljet näkyvät jo. Kirppis kun on ennen kaikkea kierrättäjien keidas. Se on yhä trendikästä. Toisaalta tuunaus lisää kirppisten suosiota ja tuunaajia tulee yhä uusia:

Keräilijät meillä on aina keskuudessamme

Sanna Siltala, Kannus

– Nykyään nuoretkin tuunaavat esimerkiksi mööpeleitä. Ja keräilijät meillä on aina keskuudessamme, sanoo Siltala, jonka mukaan kirpparibisnes voi nyt erittäin hyvin.

Kilpailu on paikoin silti kovaa. Esimerkiksi 14 000 asukkaan Ylivieskassa pöytiä vuokraavia kirpputoreja on neljä, kun niitä lähes 50 000:n asukkaan Kokkolan keskustassa on vain kaksi. Sanna Petäjäsoja Ylivieskasta sanookin, että jonkinlaista erikoistumista tarvitaan.

Toisaalta erikoisuus voi löytyä myyntipöydältä. Petäjäsojan putiikissa harvinaisin omistajaa vaihtanut kapine on ollut tekohampaat:

– Olisin kuvitellut, että jää pöytään, mutta tulikin myytyä.

Lue seuraavaksi