1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Onko sinulla ufo kaapissa?

Kutomatta jäänyt villasukka tai puolikas joulukranssi, 70-luvulla ompelematta jääneet housut. Ufoja eli keskeneräisiä käsitöitä on vaihdettu syksyn mittaan ufo-tapahtumissa ympäri Suomea. Ajatuksena on kesken jääneiden käsitöiden valmistuminen jonkun toisen käsissä.

ilmiöt
Keskeneräisiä käsitöitä: neulottu joulukranssi ja huovutettu kuumavesipullon päällystin
Yle / Kirsi Partanen

Huovutettava lämminvesipullon päällystin, paperinarusta tehtävä joulukranssi, puoliksi neulottu lampunvarjostin. Tällaista valikoimaa löytyy Kouvolan ufo-tapahtumasta, jossa vaihdetaan kesken jääneitä käsitöitä.

– Sitten löytyy tällainen työ, joku on aloittanut housujen tekemisen. Nämä ovat olleet aika pitkään kesken, leveät lahkeet ovat peräisin 70-80-luvuilta, esittelee Taito Kymenlaakson projektikoordinaattori Marita Harjula.

Ufo-tapahtumia on järjestetty syksyn aikana ympäri Suomea pitkin syksyä. Ajatuksena on kannustaa ihmisiä siivoamaan kaappinsa ja kierrättää kesken jääneet käsityöt.

– Kuka tahansa voi noutaa täältä käsityön. Sen tilalle ei tarvitse tuoda mitään, eli voi käydä vain etsimässä täältä itselleen sopivan käsityön, Harjula sanoo.

Mielikuvitusta saa käyttää, sillä ohjeet ovat mukana vain harvassa työssä.

– Suullisia ohjeita työn jatkamiseksi saa meidän neuvojilta. Jos tuo tänne vaikkapa neuleen, ohje olisi hyvä laittaa mukaan.

Eikä haluamaansa työtä ole pakko jatkaa sellaisenaan.

– Voihan työn purkaa ja käyttää materiaalin johonkin muuhun. Täältä saa vain materiaalit ja työn aloituksen.

Neulomusten lisäksi vastaan otetaan myös esimerkiksi puutöitä. Kouvolassa ufoja voi viedä kauppakeskus Valtariin vielä tiistain ajan.

Lue seuraavaksi