Kööpenhamina haluaa kannabiskaupan kunnalle

Kööpenhaminan kaupunki haluaa laillistaa kannabiksen myynnin. Kiistellyn hankkeen tarkoituksena on saada mietojen huumausaineiden markkinat pois rikollisjärjestöiltä.

Ulkomaat
Christianian kaupunginosa on Kööpenhaminan huumekaupan keskus.
Christianian kaupunginosa on Kööpenhaminan huumekaupan keskus.Marie Hald / EPA

Tanskan tunnetuin huumekaupan keskus on Kööpenhaminan Christiania. Säännöllisistä poliisiratsioista huolimatta laiton hamppukauppa lieveilmiöineen on alueen jatkuva riesa.

Christiania-listan kunnallisvaaliehdokas Nils Vest kertoo vapaakaupungin aktiivien keskustelleen vuosien varrella runsaasti kannabis-kysymyksestä. Vest haluaisi muutoksen tiukkaan huumepolitiikkaan.

– Nykylaki hyödyttää alamaailmaa. Siitä kaikki asiantuntijat ovat täysin vakuuttuneita. Siksi olemme kehottaneet eri hallituksia tarttumaan asiaan, Vest sanoo Yle Uutisille.

Kannabista apteekeista tai kunnan myymälöistä?

Toive voi olla toteutumassa. Selvä enemmistö Kööpenhaminan kunnanvaltuustosta haluaa laillistaa kannabiksen ja tehdä sen myynnistä kunnan säätelemää liiketoimintaa.

Hanke on yksi Kööpenhaminaa johtavien sosiaalidemokraattien vaaliteemoista tiistaina käytävissä kunnallisvaaleissa.

– Rikolliset tienaavat kannabiksella miljardi kruunua vuosittain. Haluamme tälle lopun ja laillistaa siksi hasiksen kolmen vuoden koeajaksi. Painostamme hallitusta luvan saamiseksi, sanoo sosiaademokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Ikram Sawar.

Kunta myisi kannabista valvotusti joko omista myymälöistään tai esimerkiksi yksityisten apteekkien kautta. Hasisturimismia halutaan välttää , siksi ostajalta vaadittaisiin 18 ikävuoden lisäksi Tanskan kansalaisuus.

Kaupan koko tuotto ohjattaisiin huumetyöhön ja narkomaanien hoitamiseen.

Myytävää kannabista voitaisiin tuoda esimerkiksi Yhdysvalloista, Coloradon ja Washingtonin osavaltioista, joissa kannabiksen käyttö viime vuonna laillistettiin.

Kunnallinen hasiskauppa jakaa mielipiteet

Kannabiksen laillistamista ajaa etunenässä Kööpenhaminan sosiaalidemokraattinen ylipormestari Frank Jensen. Mutta hanke on erittäin kiistanalainen.

Ruotsin puolella Malmössä poliisi ja poliitikot ovat ääneen vastustaneet naapurikaupungin suunnitelmia. Tanskan oma hallitus on jo kertaalleen torjunut Kööpenhaminan aloitteen kolmevuotisesta kokeilukaudesta.

Tanskalaisista suurin osa kannattaa laillistamishanketta, kertovat mielipidetiedustelut.

– Ajatus on hyvä. Poliisilla olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin hasista myyvien pikkurikollisten jahtaaminen, sanoo Marianne Gjerulfsen Kööpenhaminan raatihuoneen edessä.

Susan Juul taas pitää kunnallista kannabiskauppaa huonona ideana.

– Nuorten tupakointi halutaan saada loppumaan ja alkoholiinkin suhtaudutaan nykyisin tiukasti. En ymmärrä , miksi hasis tässä tilaneteessa laillistettaisiin, Juul sanoo.

"Voimme aina palauttaa markkinat rikollisille"

Demaripoliitikko Ikram Sawar sanoo kuitenkin, ett ä huumerikollisuuden nujertaminen vaatii uutta ajattelua.

– Poliisien lisääminen tai kovemmat rangaistukset eivät ole johtaneet tulokseen. Se on kuluneiden vuosikymmenten aikana nähty.

– Ja jos kolmen vuoden jälkeen käy ilmi, ettei kannabiksen laillistaminen toimi, voimmehan aina palauttaa markkinat takaisin rikollisille, Sawar toteaa hymyillen.

Kööpenhamina aikoo tehdä asiasta uuden aloitteen hallitukselle pian kunnallisvaalien jälkeen.

Jyrki Hara, Kööpenhamina

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus