1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sote-uudistuksesta tulisi säästöä – jos hallitus haluaisi

Sote-uudistuksella voitaisiin saada säästöä 500-700 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveydenhuollon menoista, sanoo professori Jussi Huttunen. Tämä edellyttäisi toimivaa sote-uudistusta ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen ratkaisemista. Nyt Orpon linjausten pohjalta valmisteltava malli on monimutkainen eikä säästöjä ja parannuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon käytännössä synny. Suurta kansallista uudistusta ei ole tulossa.

Kotimaan uutiset
Professori Huttunen sanoo, että toimivalla sote-uudistuksella voitaisiin saada merkittäviä säästöjä.
Professori Huttunen sanoo, että toimivalla sote-uudistuksella voitaisiin saada merkittäviä säästöjä.Yle

Yksinkertaisin ja paras tapa toteuttaa sote-uudistus olisi muuttaa 20 sairaanhoitopiiriä sosiaali- ja terveyspiireiksi, jotka huolehtivat erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista. Uusimaa pitäsi jakaa useammaksi alueeksi. Kaiken kaikkiaan professori Jussi Huttunen laskee, että näin Suomeen tulisi 20-25 aluetta.

- Mitä vähemmän, sen parempi, sanoo Huttunen.

Tällaisella ratkaisuilla voitaisiin päästä jopa viiden prosentin säästöihin.

- Se merkitsisi käytännössä 500-700 miljoonan euron säästöä sosiaali- ja terveyydenhuollon menoihin, sanoo Huttunen.

Etelä-Karjala edelläkävijänä

Etelä-Karjalassa on jo toiminut Huttusen tarkoittama sosiaali- ja terveyspiiri vajaat neljä vuotta. Eksote eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on kahdeksan kunnan ja yli sadan tuhannen ihmisen yhteenliittymä. Erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi on koottu samaan organisaatioon. Vaikka yksityiskohtiin kohdistuvaa kritiikkiä tulee kunnista ja kansalaisilta, merkittäviä tuloksia on saatu aikaan.

Tällaisella ratkaisuilla voitaisiin päästä jopa 5% säästöihin

Jussi Huttunen

- Kunnat teettivät ulkoisen selvityksen toiminnastamme. Sen mukaan ensimmäisen 2-3 vuoden aikana olemme tuottaneet palvelut yhdeksän miljoonaa halvemmalla kuin mitä kunnat olisivat tehneet. Lisäksi tähän tulee vielä mielenterveyspalveluissa saadut säästöt, logistiikkaan liittyvät säästöt ja organisaatiomuutokseen liittyvät säästöt, että päästään varmaan 15 miljoonaan, sanoo Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Palvelut ovat parantuneet esimerkiksi sosiaalipalveluissa.

- Pienemmät kunnat ovat tässä keskitetymmässä mallissa saaneet erittäin paljon sellaista asiantuntija-apua, mihin heillä ei aikaisemmin ole ollut mitään mahdollisuuksia.

Professori Huttusen sosiaali- ja terveyspiireissä on paljon samoja elementtejä, mitä hallituksen sote-valmistelutyössä on ollut.

- Tämän mallin kautta siitä poistuisivat esimerkiksi hallinnon moniportaisuus ja monet monimutkaisuudet, jotka tällä hetkellä vaikeuttavat valmistelutyötä, sanoo Huttunen.

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina klo 21.00

Lue seuraavaksi