1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Nettipelaaja saa hakea kuluttajasuojaa Maltalta"

Ulkomaisten pelisivujen asiakas on omillaan, jos kokee tulleensa petetyksi. Maltalta sopii hakea kuluttajasuojaa, maltan kielellä tai englanniksi, kiteyttää hallitusneuvos Jouni Laiho Poliisihallituksesta.

Nettikasinopeli Kuva: Yle

Useimpien ulkomaisten pelisivustoja ylläpitävien yhtiöiden kotimaa on Malta. Yhtiöitä on kirjoilla myös Gibraltarilla ja Kanaalin saarilla.

- Yhteistä näille yhtiöiden valitsemille kotipaikoille on, että niiden lait eivät kiellä tämänkaltaisten pelipalveluiden tarjoamista. Ilman maan antamaa lupaa yhtiöt eivät kuitenkaan saa pelauttaa ihmisiä missään maassa, mutta tätä yhtiöt rikkovat räikeästi, toteaa hallitusneuvos Jouni Laiho Poliisihallituksesta.

Ulkomaisten rahapelisivustojen asiakkaita ei suojaa suomalainen lainsäädäntö. Suomalainen asiakas on omillaan, jos kokee tulleensa petetyksi.

- Maltalta sopii hakea kuluttajasuojaa, maltan kielellä tai englanniksi, Laiho kiteyttää.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on samoilla linjoilla:

Kuluttaja pelaa ulkomaisten peliyhtiöiden sivustoilla omalla riskillä.

Katri Väänänen, lakimies

- Voimme ainoastaan varoittaa, että kuluttaja pelaa ulkomaisten peliyhtiöiden sivustoilla omalla riskillä, lakimies Katri Väänänen sanoo.

Myöskään Kuluttajariitalautakunta ei ota käsiteltäväkseen muiden kuin kotimaassa sallittujen peliyhtiöiden kanssa syntyneitä kuluttajakiistoja.

Pelaaminen ei rikos

Suomalaisen yksityishenkilön pelaaminen ulkomaisilla rahapelisivustoilla ei ole rikos, Laiho sanoo.

Rahapelaamista valvovassa Poliisihallituksessa ollaan hyvin tietoisia ulkomaisten nettipelien yhä laajenevasta markkinoinnista Suomessa. Sen suitsimiseksi on tehty paljon, mutta toiminta rehottaa yhä.

- Lokakuussa 2010 saimme sentään peliyhtiöiden näkyvän mediamainonnan lopetetuksi, sanoo Jouni Laiho.

Viranomaiset melko voimattomia

Peliyhtiöt eivät tyytyneet lopettamaan markkinointia, vaan keksivät yhä uusia keinoja hankkia uusia asiakkaita. Sosiaalinen media toimii tehokkaasti markkinointikanavana.

- Myös suora asiakastietoihin perustuva kirjemarkkinointi on yleistynyt. Sille emme voi mitään, hallitusneuvos sanoo.

Jouni Laihon mukaan myös jotkin brittikanavat, esimerkiksi MTV ja Discovery, lähettävät TV-streamina pelimainontaa. Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa lopettaa tällaisen mainonnan lähettämistä Suomeen.

- Yhtä lailla brittiviranomaiset kokevat olevansa voimattomia, Jouni Laiho sanoo.

Taistelu jatkuu

Suomi ja muut EU-maat eivät aio antaa periksi laittomalle nettipelibisnekselle, sanoo hallitusneuvos Jouni Laiho.

- Onhan meillä hallitusohjelmassakin kirjaus, että ulkomaisten rahapelisivustojen ongelmaan tulee löytää ratkaisu.

Laihon mukaan EU-komissio miettii parhaillaan, voidaanko EU:n ulkopuolelta tarjottavien pelisivustojen toiminta estää niin sanotulla blokeerauksella. Sillä estetään lähettävän IP-osoitteen toiminta. Joissakin maissa blokeeraus on jo käytössä.

- Blokeeraus tekee pelisivujen tarjoamisesta entistä vaikeampaa, mutta sekin on valitettavasti kierrettävissä, Jouni Laiho luonnehtii.

Äärimmäinen keino on rahaliikenteen estäminen pelaajan ja peliyhtiön välillä.