Hyppää sisältöön

Tänne Eino-myrsky iski - katso Etelä-Savon vahinkokartta

Sunnuntainen Eino-myrsky jää historiaan monestakin syystä. Etelä-Savossa kukaan ei säästynyt Einon vimmalta. Koko maaseutu pimeni iltapäivällä ja pelastuslaitosta tarvittiin maakunnan jokaisella kolkalla.

Sähköhäiriökartta Eino-myrskyn aikana. Kuva: Etelä-Savon pelastuslaitos

Eino-myrsky iski Etelä-Savoon koko raivollaan sunnuntaina puolen päivän aikoihin. Klo 14 sähköittä oli 60 526 kotia eli käytännössä kaikki savut taajamia lukuunottamatta.

- Koskaan aiemmin näin ei ole käynyt, että myrsky pimentää koko jakelualueen, Suur-Savon Sähkön verkkoyhtiön Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Arto Nieminen myöntää.

Suur-Savon Sähkön verkko ulottuu Päijänteen itärannalta lähelle Venäjän rajaa. Se kattaa Etelä-Savon maakunnan lähes kokonaan sekä Keski-Suomen ja Kymenlaakson reuna-alueita. Verkon kautta sähköt saa 100 000 asiakasta, joista iso osa on vapaa-ajanasukkaita.

Sähköverkon vaurioiden korjaaminen vie useita päiviä. Keskijänniteverkon viat on pääosin korjattu tiistai-iltaan mennessä.

- Pienjänniteverkon korjaaminen jatkuu, sillä kauimmaisiin, saaristossa oleviin talouksiin pääseminen vie aikaa, Nieminen muistuttaa.

Einon kohdalla poikkeuksellista oli nimenomaan laajuus. Edeltävät myrskyt ovat niittäneet metsää ja sähköverkkoa rajatulla alueella.

"Hälytyksiä Heinolasta Pohjois-Karjalaan"

Myös pelastuslaitoksen apua tarvittiin. Pelastusjohtaja Seppo Lokan mukaan sunnuntai oli kiireisin päivä miesmuistiin.

- Tehtäviä oli lähes 350, kun niitä normaalipäivänä on muutamia.

Pelastuslaitos sammutti paloja, raivasi teiltä kaatuneita puita ja auttoi mitä erilaisimmissa tehtävissä.

Seppo Lokka myöntää, että Eino-myrsky poikkesi aiemmista - Janikasta, Astasta, Veerasta, Hannusta ja Tapanista - juuri laajuutensa takia.

- Hälytyksiä tuli koko alueelle Heinolan seudulta aina Pohjois-Karjalan puolelle saakka.

"Aiemmista myrskyistä opittu paljon"

Eino jätti jälkeensä ennätyksellisen määrän sähkövikoja ja tuhansittain kaatuneita puita. Muuten aineelliset ja inhimilliset vahingot näyttäisivät jäävän suhteellisen vähäisiksi.

- Paljon on aiemmista myrskyistä opittu, mutta Einon hoidon jälkiarviointi on vielä aikaista. Jotakin on kuitenkin opittu tästäkin, Lokka arvioi.

Myrskyn ennakointi onnistui tällä kertaa poikkeuksellisen hyvin. Ilmatieteen laitos ennusti Einon etenemisen tarkasti, ja pelastuslaitos perusti oman "kriisikeskuksen" jo lauantaina.

- Lauantaina jo hälytimme myös kaikki vapaaehtoiset tekstiviestillä valmiuteen.

Hädässsä olevien kannalta ongelmaksi on aiemmin noussut myös tiedon kulku. Sähköjen lisäksi myös matkapuhelinverkot ovat joutuneet tuulen riepottelemiksi. Tällä kertaa yhteydet toimivat hieman paremmin.

- Tiettyjen mastojen myrskykestävyyttä on parannettu lisäämällä varavoimaa. Matkapuhelinyhteys toimi ymmärtääkseni kohtuullisesti, vaikka parikymmentä mastoa oli pahimmillaan pois pelistä, Lokka arvioi.

Kuvassa sähköverkkokartta maanantaina 18.11. Valkoiset janat ilmentävät alueita, joihin ei saada sähköä. Kuva: Petri Vironen / Yle
.
.