1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisen tiskirätti kuhisee bakteereja

Tiskirätti pitäisi pestä jokaisen käytön jälkeen. Suomalaisen tiskirätti on keskimäärin liian likainen ja kulunut eikä sitä ole muistettu vaihtaa uuteen.

Kotimaan uutiset
Bamburätti ja perinteinen luutu vesihanan alla
Tuomas Hirvonen / Yle

Tiskirätti on Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkolan mielestä likaisen ja epämääräisen kuuloinen termi, joten hän haluaisi mieluiten puhua keittiö- tai puhdistuspyyhkeestä. Mutta tiskirätti on suurimmalle osalle suomalaisista tunnettu tiskirättinä, joten Pirkolakin puhuu tiskirätistä.

Tiskirätillä on pitkä historia. Sillä pestiin myös astioita 1950- ja 60 -luvuilla. Tätä Pirkola kuitenkin vastutaa ehdottomasti.

– Koska tiskiharja on keksitty, niin kannattaa käyttää sitä astioiden pesuun.

Pese ja huuhtele huolella

Tiskirätti pitäisi pestä ja huuhdella jokaisen käytön jälkeen. Jos siihen on tarttunut likaa, se kannattaa laittaa pesukoneeseen 60 asteeseen tai pestä käsin. Tai sitten heittää kerralla roskiin.

– Näen työssäni tosi likaisia ja haisevia tiskirättejä. Keittiössä kannattaisi olla jatkuvasti käytössä useita, esimerkiksi kolme tiskirättiä. Kun niitä käyttää ja pesee vuorotellen, sekä keittiön pinnat ja rätit pysyvät puhtaina.

Tiskirätti ei saa jäädä märäksi, jotta se ei ala haista. Se on kuivattava ilmavasti.

Suomalaisen tiskirätti on usein bakteeripesä, jonka ylläpidossa ja vaihtamisessa olisi parantamisen varaa. Pirkola ei kuitenkaan usko kenenkään sairastuneen likaisesta tiskirätistä.

Bambuliinaan tarttuu lika

Puuvilla-selluloosasekoitteiset tiskirätit ovat Pirkolan mukaan parhaita, sillä ne ovat hygieenisiä ja ne voi hävittää polttamalla tai jopa kompostoimalla. Hän ei innostu tällä hetkellä suosituista puuvilla- tai bambulangasta virkatuista liinoista. Ne ovat kauniita, mutta Pirkola vierastaa niiden käyttöä tavallisessa arjessa.

– En käyttäisi niitä joka päivä tai sitten niitä on oltava käytössä kerralla useita, jotta ne ehtivät kuivua ja pysyvät puhtaina. Niihin tarttuu lika helposti, Pirkola toteaa.

Hän itse vaihtaa tiskirätin uuteen kuukauden välein.

– Kyllä tiskirätti kannattaa vaihtaa useammin kuin juhannukseksi ja jouluksi. Tiskirätti on kuitenkin suhteellisen edullinen tuote, joten ei sitä kannata säilyttää pitkiä aikoja.

Lue seuraavaksi